Hoe wint zwart?
Hoe wint zwart?

Ronde 4 in Jeugdschaakcompetitie BSV

STEENBERGEN - De jeugdcompetitie om het kampioenschap van BSV is nu gevorderd tot ronde 4. Echter niet alle partijen zijn al gespeeld zodat er niet in alle groepen een vergelijkbare stand is. Er wordt gespeeld in vier groepen met promotie en degradatie. In een seizoen zijn er drie perioden. Voor iedere periode zijn punten te verdienen. Aan het eind van het seizoen is kampioen degene met het meeste aantal punten over de drie perioden.

In de hoogste groep, de koningsgroep staat Levi Vriens bovenaan met 4 punten uit 4 partijen. Zijn naaste concurrent is Casper Room met 3 uit 4. In de Torengroep staat Wessel Jansen bovenaan met 3 uit 4. De tweede plaats is voor Marieke Luijkx met 2 uit 3. Tano van Schilt en Floor Kunst hebben ook 2 punten, maar uit 4 partijen. Het is dus erg spannend in deze groep. In de Lopergroep staat Tristan Huibregtse bovenaan met 3 uit 3. Hij wordt gevolgd door Martin Schoones met 3 uit vier. Dit zijn dan ook de belangrijkste gegadigden voor promotie naar de Torengroep. In de pionnengroep Olivier Boer bovenaan met 2 uit 2. Tweede is Bram Boer met 2 uit 3.

Komende week is het herfstvakantie en zijn er noch trainingen noch wedstrijden bij BSV. Wel kunnen spelers, ook niet leden van BSV, zich opgeven voor het Open Bergs Jeugdkampioenschap. Bij dit toernooi worden 7 wedstrijden gehouden gedurende het jaar. De eerste ronde is op vrijdagavond 1 november bij de dependance van SG ’t Rijks, Rijtuigenweg 4 in Bergen op Zoom. Opgeven kan bij een van de speelzalen of via jeugdleider@bozschaak.nl.

Vorig artikel bevatte het volgende schaakprobleem: Wit: Kh2, Df2, Lb2, Pf3; pi: a4, b3, c2, d3, e2, g2 en h3. Zwart: Kg8, Da6, Lb4, Pe7; pi: a7, b6, c7, d6, f7, g6 en h6. Een mogelijke oplossing lijkt Dh4 waarbij de witte dame zowel de zwarte loper en paard aanvalt, maar dan kan zwart zich redden door Pd5 te spelen. Ook dan staat hij minder, maar de juiste oplossing voor dit probleem is Dd4. Nu valt wit de ongedekte loper aan, maar dreigt ook mat op g7. Zwart kan niet beide dreigingen tegelijk oplossen.

In het nieuwe probleem, zie diagram, wint zwart, hoe? [l]