De Nederlandse Tour-ploeg onder leiding van Kees Pellenaars in 1954. In de openingsrit van Amsterdam naar Brasschaat pakte Wout Wagtmans (linksonder zittend) direct de zege en het geel.
De Nederlandse Tour-ploeg onder leiding van Kees Pellenaars in 1954. In de openingsrit van Amsterdam naar Brasschaat pakte Wout Wagtmans (linksonder zittend) direct de zege en het geel. Privé-archief Rein Lambregts

Herbeleef de gouden wielerjaren van West-Brabant

RUCPHEN - In de jaren vijftig gaven onder anderen Wim van Est en Wout Wagtmans kleur aan de internationale wielersport. De West-Brabanders schreven heel wat etappes in de grote rondes op hun naam en mochten gele, groene en roze truien om hun schouders hangen. Rein Lambregts is specialist ter zake en blikt dinsdagavond 22 oktober om 20.00 uur in de Agora in Rucphen terug op de successen van deze en andere West-Brabantse coureurs.

Door de jaren heen is West-Brabant vruchtbare grond gebleken voor succesvolle wielrenners. In de jaren vijftig van de vorige eeuw voerde een bijzondere generatie de boventoon. Zo schreef Wim van Est geschiedenis door in 1951 als eerste Nederlander de gele trui te veroveren in de Tour de France. Een dag later verdween hij ermee in het ravijn van de Aubisque, wat eveneens nog heel wat mensen is bijgebleven. Ook Wout Wagtmans maakte naam in de Tour, hij won er vier etappes en droeg twaalf dagen de leiderstrui.

Rein Lambregts zal op dinsdagavond 22 oktober om 20.00 uur in de Agora in Rucphen een nieuwe reeks lezingen starten in de Henri Mastboom Lezingencyclus. Het thema van dit seizoen is ‘Plekken van plezier’ en daar is de wielersport in onze regio uiteraard een mooi voorbeeld van. Vanaf 19.30 uur is de zaal aan de Rucphense Vaartkant 2B open en de toegang is volledig gratis. In de Henri Mastboom Lezingencyclus staan in totaal acht lezingen op het programma die steeds op wisselende locaties in West-Brabant en Essen plaatsvinden. De cyclus is een initiatief van het West-Brabants Archief, het Tongerlohuys en Stadsarchief Breda en wordt ondersteund door de Mastboom Brosens Stichting. Meer informatie vindt u onder meer via www.westbrabantsarchief.nl.[l]