Na wits laatste zet Pc7 is het uit. Waarom?
Na wits laatste zet Pc7 is het uit. Waarom? Foto:

BSV teams in mineur

BERGEN OP ZOOM - Een heleboel schaaknieuws dit keer omdat vorige week daar geen ruimte voor was. De twee avondteams van BSV speelden vorige week tegen elkaar. Het werd een 2,5-1,5 overwinning voor BSV A. Afgelopen zaterdag speelden de zaterdagteams van BSV en verloren helaas alle drie. Verder is er nog nieuws over de intern kampioenschap van BSV.

Avondteam BSV A wist met een minimale overwinning 2,5-1,5 te winnen van BSV B. Alexander van ’t Hoff was de beslissende kracht van het A-team.

BSV 1 verloor met 6,5-1,5 tegen Charlois Europoort 3. De Bergenaren schoorden slechts drie remises, te weten Tony Peleman, Semen Minyeyevsev en René Punt.

BSV 2 verloor met 5,5-2,5 tegen Dordrecht 2. Ook hier waren er voor de Bergse schakers geen overwinningen. Remises waren er voor Oliver de Hert, Peter de Moor, Bas van de Putte, Peter Kraaijeveld en Bart van Kasteren.

BSV 3 verloor met 6-2 tegen HSC 3 uit Helmond. Pieter-Jan Demmers was de enige Bergenaar die wist te winnen. Overigens was hij van alle BSV-teams de enige winnaar deze ronde. Robert Kunst en Laurens Quinten speelden remise.

Uitslagen interne competitie

In de interne competitie van BSV werden de afgelopen twee weken de volgende wedstrijden gespeeld: Hamid Hussei-Levi Vriens 1-0; Adry Goris-Schouwstra-Peter de Moor 0-1; Henry Groenveld-Martin de Smit 0-1; Kees de Looff-Wesley Hopmans 1-0; Jan Haverhoek-Adri Geelhoed 1-0; Bart van Kasteren-Karen Galustjan 1-0; Ton van Vliet-Piet Bruys 0,5-0,5; René Punt-Hamid Hussein 1-0; Peter de Moor-Bas van de Putte 0,5-0,5; Martin de Smit-Bert van der Linden 1-0; Henry Groenveld-Kees de Looff 1-0; Pieter-Jan Demmers-Robert Kunst 1-0; Adri Geelhoed-Wesley Hopmans 0-1; Bart van Kasteren-Alexander van 't Hoff 1-0; Peter Kraaijeveld-Piet Bruys 0,5-0,5. Door al deze uitslagen is nu na 9 ronden de top 5: 1. René Punt; 2. Erwin Kalle 3. Peter de Moor 4. Hamid Hussein en 5. Levi Vriens. De verschillen zijn echter gering.

Schaakprobleem

In het vorige schaakbericht is wel de oplossing gegeven van het schaakprobleem van een week eerder, maar is het diagram van het nieuwe probleem weg gevallen. Maar deze keer hebben we natuurlijk weer een nieuw schaakprobleem. En wel een stelling uit de wedstrijd van jeugdkampioen Levi Vriens tegen Martin de Smit. Zie het diagram. Wit (Levi) speelde verrassend Pc7 en de partij is uit. Waarom wint wit?[l]