Wit aan zet, wat is de sterkste zet?
Wit aan zet, wat is de sterkste zet?

BSV jeugdkampioenschap groot succes

BERGEN OP ZOOM - Zondag 24 november werd het 14e BSV-jeugdtoernooi gehouden op locatie Het Juvenaat. Groep A werd gewonnen door Lewon Geworkjan. In het BSV-kampioenschap wat gehouden wordt op de dinsdagavonden bij Het Juvenaat is periode 1 afgerond. Volgende week start periode 2. Het BSV-jeugdtoernooi telde 44 jeugdschakers die verdeeld werden in vier niveaugroepen. De deelnemers kwamen van heinde en ver. Maar natuurlijk waren er ook vooral veel schakers uit Bergen op Zoom en omgeving.

In groep A was het tot het einde heel spannend. Maar liefst drie spelers eindigden op de eerste plaats met een score van 8 uit 9 partijen en deelden uiteindelijk de titel. Dit waren Lewon Gevorkjan, Marieke van Essen en Tommy Grooten. De Bergse favoriet Levi Vriens eindigden direct na deze klasbakkers als vierde.

In groep B was het lang spannend. Maar uiteindelijk won Bibi Nooren als eerste met een score van 7 uit 9. Casper Room, de plaatselijke favoriet eindigde met een half punt achterstand op de tweede plaats. Op een half punt achterstand op Casper eindigde Berk Mustafov.

In groep C was Tano van Schilt onverslaanbaar. Tano won met een score van 9 uit 9 en Tano is zowel BSV-lid als ook een sterke schaker van De Rode Schouw uit Halsteren. Tano werd op gepaste achterstand gevolgd door Mert Mustafov met 6½ punt en Mijn Kunst met 5½.

Groep D werd gewonnen door Bo van der Kreek met een score van 8 uit 9. Bo zit nog niet op een schaakvereniging, maar schaakt wel op De Rode Schouw in Halsteren. Op de tweede plaats eindigde Jeremy IJdema met 7½ en Floor Kunst met 6½ punt.

Promovendi
In het BSV-kampioenschap is eindelijk de 1e periode afgerond. Daardoor zijn de promovendi bekend. Volgende week start de 2e periode. In de koningsgroep was Levi Vriens eerste en Casper Room tweede. In de torengroep was Wessel Jansen eerste en Floor Kunst tweede. Beiden promoveren naar de Koningsgroep. Saillant detail is dat net als Wessel en Floor Tano van Schilt en William Heerebeek 3 punten behaalden. Door vooraf afgesproken berekeningswijze waren Wessel en Floor echter de gelukkigen. In de Lopergroep was Tristan Huibregtse met 5 uit 5 ongenaakbaar de sterkte en mag het dus in de 2e periode in de Torengroep zijn kunsten etaleren. Er eindigden maar liefst drie spelers op de tweede plaats, te weten Jochem van de Poel, Kevin Huang en Martin Schoones. Jochem van de Poel was de gelukkigste om samen met Tristan te promoveren. In de pionnengroep was overduidelijk Olivier Boer de sterkste. Hij won met 5 uit 5. Tweede werd Stephan Schoones, die samen met Olivier dus naar de lopergroep promoveert.

Schaakprobleem
Vorige week gaven we u het probleem met hoe wit de dreiging van het slaan van het paard kon verijdelen. De stand was, wit: Kh1, Te1, Tc4, Pe4 en pi: c3, c5, g6, g7 en h4 Zwart: Ka8, Tb8, Te7 en pi: a7, b7, f5, g6 en h6. Als oplossing: wit kan het verlies van het paard alleen voorkomen door mat te dreigen. Dat gaat als volgt: 1. Ta4 en als zwart nu Txe4 slaat dan kan wit via 2. Txa7+ Kxa7 3. Ta1+ Ta4 en 4. Txa4 mat geven. Zwart zal dus het paard niet slaan!
In het nieuwe probleem, zie diagram staat zwart een pion voor. Maar wit heeft een geweldige zet. Welke? Pas op er zijn meerdere goede zetten, maar een ervan is echt de allerbeste. [l]