Hoe wint zwart?
Hoe wint zwart? Foto:

Bekerteam BSV uitgeschakeld, drie schakers naar Rapid finale

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen donderdag werd BSV boven 1700 uitgeschakeld voor de beker door De Raadsheer uit Zundert. Vrijdag werd een voorronde Rapid gespeeld en liefst drie spelers plaatsten zich voor de finale later in het jaar.

BSV speelde in en tegen De Raadsheer uit Zundert en verloor met 3-1. De Raadsheer had de sterkst mogelijke opstelling terwijl BSV niet haar sterkste opstelling had. Maar desalniettemin hebben de schakers uit Zundert verdient gewonnen. Aan het eerste en derde bord, respectievelijk Rob Hopman-Been en Bas van der Putten, wisten de Bergenaren nog een remise uit het vuur te slepen, maar op het tweede en vierde bord, Peter de Moor en Hamid Hussein, werd verloren.

Vrijdags speelden een grote groep Bergenaren 5 ronden Rapid-schaak. Dat betekent dat de spelers 20 minuten per persoon per partij toegewezen krijgen. Dat is veel langzamer dan snelschaak waarbij de spelers meestal 5 minuten per persoon per partij krijgen, maar veel sneller dan de normale competities waarbij de spelers 1½ uur per persoon krijgen en iedere zet nog 30 seconden erbij. Dit Rapidschaak is dan ook een speciale wedstrijd waarbij een aantal fouten worden gemaakt die in lange partijen meestal niet plaatsvinden. Vaak levert dat zeer spannende partijen. Wereldkampioen Magnus Carlson is bijvoorbeeld een kei in dit soort Rapid-wedstrijden.

Er werden vijf wedstrijden gespeeld en na die wedstrijden bleken drie spelers gelijk bovenaan te staan en wel Erwin Kalle, Martin de Smit en René Punt. Alle drie hadden zij vier partijen gewonnen en één verloren, uiteraard tegen elkaar. Er zijn in dit seizoen nog twee voorronden en aan het eind van het seizoen zal de grote finale zijn.

Deze maandag speelt het avondteam BSV B in Roosendaal tegen RSG A en de vrijdag speelt BSV A tegen Baronie B uit Breda.

Verder kunnen we u meedelen dat maar liefst 10 Bergenaren deze week zijn geslaagd voor het schaaktrainer examen A. Dat zorgt ervoor dat het aantal gediplomeerde schaaktrainers bij BSV enorm is toegenomen. Dat is een garantie voor kwalitatief goede schaaklessen bij de jeugd van BSV. Als er senioren zijn die schaak willen leren, zijn welkom om contact op te nemen met BSV..

U kreeg vorige week het volgende probleem: Wit: Kf2, Te1, Lc5, Pc7 , pi: a2, b2, c4, d3, f3, g2, h2 en Zwart: Kg8, Dd8, Pb6, pi: a7, b7, f6, f7, g6, h7. Wit, jeugdkampioen Levi Vriens, heeft zojuist Pc7 gespeeld en wat zwart ook doet, hij gaat verliezen. Bijvoorbeeld: 1. … Kg7 2. Te8 Dxc7 3. Lf8 Kh8 (of g8) 4. Lh6 mat. Of 1. …Dc7 2. Te8+ Kg7 3. Lf8+ Kh8 4. Lh6 mat. Het beste is nog 1. …Kg7 2. Te8 Dxe8 Pxe8, maar dan speelt zwart met een loper en een pion minder, een kansloze missie.

Het probleem van deze week kwam uit het genoemde Rapid kampioenschap. Er kwam op een bepaald moment de stelling in het diagram. Zwart heeft twee torens geofferd voor een dame om de witte stelling open te breken. En de stelling is nu gewonnen voor zwart, maar aan u de vraag hoe deed zwart dat? [l]