Nieuwe toekomst voor Care Innovation Center en het Huis van Morgen

ROOSENDAAL – Voor het Care Innovation Center West-Brabant en het Huis van Morgen in Roosendaal gloort een nieuwe toekomst. Een brede coalitie van zorgorganisaties, onderwijsinstelling ROC en gemeenten in de regio maakt zich sterk voor een doorstart van beide initiatieven, die in het voorjaar van 2019 zijn beslag moet krijgen.

Het Care Innovation Center en het Huis van Morgen (onderdeel van de Zorgboulevard) stimuleren de ontwikkeling van slimme zorgtoepassingen met de bedoeling die voor een breed publiek toegankelijk te maken. “Alle betrokken partijen in de regio zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van zowel het Care Innovation Center als het Huis van Morgen”, zegt CIC-directeur Chantal van Spaendonck.

Eerder dit jaar liet de gemeente Roosendaal weten niet langer de enige financier te willen zijn van het zorginnovatiecentrum. Wethouder Klaar Koenraad is dan ook blij met de jongste ontwikkelingen: “Want het CIC is belangrijk voor Roosendaal en de regio. Het is dan ook mooi dat diverse instanties er serieus hun schouders onder zetten. Maar een ’West-Brabantse proeftuin voor zorginnovaties’ dient ook regionaal gefinancierd te worden. Dat lijkt nu te gebeuren.”

Draagvlak

Samen met Conny Helder van zorginstelling tanteLouise, Marjolein de Jong van Groenhuysen en Bianka Mennema van Bravis ziekenhuis trekt Van Spaendonck een werkgroep die - in overleg met de betrokken gemeenten - een stevig fundament legt onder zowel het Care Innovation Center als het Huis van Morgen. “We zijn druk bezig om dat plan handen en voeten te geven. Dat doen we samen; er is een breed draagvlak”, zegt Conny Helder. Als beoogd voorzitter van het nieuwe bestuur ziet ze als haar belangrijkste taak ‘een innovatief klimaat te scheppen met een duurzame vorm van financiering’.

“Als gevolg van de verdergaande vergrijzing neemt de vraag naar complexe zorg in hoog tempo toe. Tegelijkertijd wordt het aantal mensen dat die zorg kan bieden kleiner. Dat schreeuwt om slimme oplossingen. Een netwerkorganisatie als het CIC waarin zorg, onderwijs én bedrijfsleven elkaar versterken, vervult daarin een sleutelrol”, licht Helder toe. Als bestuurder van tanteLouise ziet ze als geen ander het belang van zorginnovaties. “Maar het is minstens zo belangrijk dat we laten zien wat we als regio op dit vlak in onze mars hebben en die kennis ook exporteren. Richting overheid en bedrijven maar zeker ook richting de inwoners.”

Stap voorwaarts

Dat alle betrokken partijen in de regio zich sterk maken voor een doorstart van zowel het zorginnovatiecentrum als van het Huis van Morgen, noemt Helder ‘een geweldige stap voorwaarts’. Binnen nu en drie maanden moet duidelijk zijn hoe het nieuwe plaatje er precies uit ziet. Duidelijk is al wel dat zowel het Care Innovation Center als het Huis van Morgen een zelfstandige status krijgt. “Maar we zoeken nadrukkelijk naar samenhang en samenwerking”, zegt CIC-directeur Chantal van Spaendonck.

Binnen het Huis van Morgen worden toekomstige zorgprofessionals opgeleid in de toepassing van zorginnovaties. Onderwijsinstelling ROC, maar ook burgerinitiatieven en de betrokken (leeftijdsvriendelijke) gemeenten krijgen een vinger in de pap. “Want ook die hebben een direct belang. In het Huis van Morgen laten we zien hoe inwoners langer zelfstandig kunnen blijven wonen en hoe zorginnovaties daarbij kunnen helpen.”