Generale repetitie in de kerk van Heerle
Generale repetitie in de kerk van Heerle Foto: Elles Jansen

Vocaal Ensemble Vivace viert zilveren jubileum

HEERLE – Vocaal Ensemble Vivace viert op 20 januari 2019 haar vijfentwintig jarig jubileum met een speciale uitvoering getiteld 'Memories'. Het damesensemble zingt een breed repertoire met harmonieuze liederen, enkele religieuze liederen, pop- en musicalsongs. Ze hebben ook een eigen geschreven nummer 'Meer dan woorden', geschreven door een van de leden ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan vijf jaar geleden. Een lied dat hen op het lijf is geschreven.

DOOR ELLES JANSEN

"We zingen op het jubileumconcert de drie meest geliefde nummers uit elke jubileumconcert van de afgelopen 25 jaar. De liederen zijn gekozen door onze leden", vertelt Bernadette Boers. "Het resultaat is een zeer gevarieerd en breed programma."

Ontstaan uit kerkkoor
Adriënne Verbunt, Anja Matthijssen en Nelly de Klerk zijn al lid vanaf de oprichting. "Er was op dat moment in Heerle een kerkkoor en een kinderkoor. Maar geen koor voor mensen boven de 20 die een ander repertoire voor ogen hadden. Wij zijn onze eigen zanggroep begonnen omdat we meer wilden zingen dan religieuze liederen. Wij zijn uit het kerkkoor onze eigen zanggroep begonnen omdat we meer wilden zingen dan religieuze liederen. We hadden een klassiek geschoolde dirigent en een eigen pianist en waren met twaalf dames." Herinneringen uit die tijd komen al snel boven tafel. "We wilden ook graag mannen in ons koor maar dat lukte niet. Na een jaar hebben we besloten om als damesensemble. We hebben ons repertoire geheel op damesstemmen afgestemd."


Elke stem telt
Vivace is een 20plus koor, momenteel varieert de leeftijd van de dames van eind veertig tot begin zeventig. Er zingen achttien dames bij Vivace onder leiding van dirigente Wilma Bergmans. Toni Raats, de stadsbeiaardier van Roosendaal, begeleidt zijn dames op elektronische piano. Er klinken alten, mezzo sopranen en sopranen en de dames van Vivace zingen meestal drie-of vierstemmig. "Elke stemt telt bij ons en dat maakt het zo leuk. Bovendien zijn de arrangementen niet standaard. We doen echt moeite om onszelf steeds te verbeteren. We volgen ook workshops voor o.a. ademhalingstechniek, stemvorming en zangtechniek", vertellen de dames.

Verhaal vertellen
"Wij zijn geen swingend koor", geven de drie jubilarissen aan "maar besteden onze energie aan het zo goed mogelijk vertellen van het verhaal dat in het lied verborgen zit. Als je ook nog op danspasjes moet letten gaat dit ten koste van de concentratie." Wel wordt er speciale aandacht besteedt aan de kleding. "Dit jaar zijn twee van onze leden voor elk van ons kleding gaan kopen die op elkaar is afgestemd. En iedereen vond het leuk wat uitgezocht was." Dat geeft maar weer aan hoe goed men elkaar kent. Wat is er zo leuk aan het koor? "We zijn een hechte groep", vertelt Bernadette. "Ik kom uit Roosendaal en zing hier nog maar drie jaar maar ben direct in de groep opgenomen." In de afgelopen jaren hebben de dames veel meegemaakt, leuke maar ook droevige momenten. En dan is het fijn te weten dat iedereen er voor elkaar is.

Kaarten bestellen
Kaarten zijn te bestellen via e-mail vivaceheerle@hetnet.nl of plaatselijk bij Super de Buurt in Heerle of Gall&Gall in winkelcentrum De Roselaar. [l]