De Sint Jan vormde het decor voor de nieuwjaarsbijeenkomst
De Sint Jan vormde het decor voor de nieuwjaarsbijeenkomst Foto: Gosia Lubbers

Samenwerken centraal bij nieuwjaarstoespraak

ROOSENDAAL - De Sint Jan op de Markt in Roosendaal vormde woensdag het decor voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Roosendaal. Wethouders, raadsleden, partners van de gemeente, maar ook inwoners kwamen naar de voormalige kerk om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Burgemeester Jacques Niederer hield traditiegetrouw zijn nieuwjaarstoespraak en omdat hij dit jaar vertrekt als burgemeester van Roosendaal, was dit meteen zijn laatste nieuwjaarstoespraak.

DOOR REMKO VERMUNT

Burgemeester Niederer stond in zijn toespraak natuurlijk even stil bij het feestjaar dat we net achter de rug hebben. "Onze 750e verjaardag, boordevol mooie en gedenkwaardige momenten en we staan hier alweer klaar voor een nieuw jaar!" Hoewel er vorig jaar ruim vijftig activiteiten zijn georganiseerd rondom het feestjaar Roosendaal 750 jaar, wilde de burgemeester vooral even stilstaan bij het feit dat zoveel mensen met hart en ziel zich hebben ingezet voor de stad.

Passie

"Onze 750e verjaardag heeft heel veel losgemaakt. Veel energie, veel ideeën, veel trots. En niet alleen bij de mensen op wie we altijd al kunnen rekenen om de kar te trekken. Nee, er zijn ook nieuwe ambassadeurs voor het voetlicht getreden. Nieuwe gezichten. Mensen die om Roosendaal geven, die trots zijn op deze stad, en die de passie hebben om dingen van de grond te krijgen", stelde de burgemeester. Dat netwerk van mensen die zich in willen zetten om de stad nog mooier en succesvoller te maken wil de gemeente ook het komende jaar gebruiken. "Wat mij betreft laten we de feestslingers gewoon hangen. Sterker nog, we hebben alle reden om er nog een paar bij te doen."

Slingers

Zo noemde burgemeester Niederer onder andere de Roosendaalse economie die op volle toeren draait. "Er vestigen zich steeds meer bedrijven van buitenaf. De werkloosheid is laag: het aantal mensen met een bijstandsuitkering daalt al twee jaar aan een stuk." Maar ook de komst van de verschillende scholen, zoals Associate Degrees Academie zijn reden om de slingers op te hangen. "We zien de stad zichtbaar mooier en dynamischer worden. Denk aan de transformatie van Stadsoevers. Kortom, het gaat goed met Roosendaal."

Samenwerking

De samenwerking zoals die het afgelopen jaar is ingezet, wil de burgemeester het komende jaar doorzetten. "Die teamgeest zie ik ook op andere plekken terug. Het is bijvoorbeeld prachtig om te zien hoe onze dorpen hun toekomst in eigen hand nemen. Hoe in Nispen de kerk tot dorpshuis verbouwd gaat worden. Hoe Wouw zelf een plan voor de toekomst heeft ontwikkeld, het DNA van Wouw. Mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun gemeenschap. Ze zoeken elkaar op, stropen de mouwen op en krijgen dingen voor elkaar."


Hard werken
Ook in het komende jaar zijn er belangrijke dingen om samen voor te vechten. "Denk aan armoedebestrijding, het activeren van mensen. Ook als je elke dag moet vechten voor je bestaan, moet je trots op Roosendaal kunnen zijn. Omdat je hier niet aan je lot wordt overgelaten, maar geholpen wordt om mee te doen in de samenleving." Daarnaast werkt Roosendaal verder aan een onderwijsinfrastructuur van topniveau. "Samen met de schoolbesturen zijn we volop bezig de zogeheten decentralisatie handen en voeten te geven. Zodat onderwijsinstellingen zelf hun ambities kunnen waarmaken, en Roosendaalse kinderen verzekerd zijn van moderne, goede scholen." En er wordt flink geïnvesteerd in citymarketing. "Wij weten al hoe mooi het is om hier te wonen en te werken, we gaan er nu voor zorgen dat meer mensen voor Roosendaal kiezen om er te studeren, of als woonplaats, vestigingslocatie of reisbestemming", besloot de burgemeester. "Samen helpen we Roosendaal vooruit." [l]