Winnaars regionale voorronde Zorginnovatieprijs 2019.
Winnaars regionale voorronde Zorginnovatieprijs 2019.

AmpUgo winnaar regionale voorronde Nationale Zorginnovatieprijs 2019

ROOSENDAAL - Op donderdag 17 januari vond de regionale voorronde plaats van de Nationale Zorginnovatieprijs 2019 voor de regio’s Midden- en West-Brabant en Zeeland. De voorronde werd georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant (CIC) bij Innovitapark in Roosendaal. Winnaar van de regionale voorronde is AmpUgo, een rollatorsteun voor mensen met een beenamputatie. De WildCard ging naar Ava, een applicatie voor doven- en slechthorenden. De finale van de Zorginnovatieprijs 2019 is op 14 maart tijdens het Health Valley Event in Nijmegen.

Ondernemingen die hun innovatie al uitgewerkt, getest en gelanceerd hebben, kunnen vaak een duwtje in de rug gebruiken om hun bedrijf echt tot een succes te maken. Daarom is de Nationale Zorginnovatieprijs in het leven geroepen. Dit jaar wordt de prijs voor de vierde keer uitgereikt. Voor de regionale voorronde werden door het CIC vier veelbelovende innovaties geselecteerd waaronder AmpUgo, de Breinlijn, de Bravis Digituin, de Wijkcirkel en Ava. AmpUgo kwam als winnaar uit de bus. Kjeld Klaver en Rolf van der Burgt zijn de bedenkers van de AmpUgo, een rollatorsteun . Als fysiotherapeuten ondersteunen ze mensen met een beenamputatie bij de revalidatie. De rollatorsteun is voor deze mensen een handig en eenvoudig hulpmiddel waardoor zij mobiel kunnen blijven. De Wildcard ging naar Bonnie Pieterse met Ava. Dit is een spraak-naar-tekst-app die als tolk functioneert. De jury bestond uit Ada Oudhof, voorzitter KBO Roosendaal en Lars van Beek, wethouder gemeente Woensdrecht, Marcel Clerx van SAMR en Marjolein de Jong, bestuurder van Stichting Groenhuysen.

Innovatie versnellen
Tijdens het pitchevent was er ook volop aandacht voor de Europese projecten CrossCare en SEAS2Grow. Het CIC is één van de proeftuinen die hier mede invulling aan geeft. Doel van deze projecten is enerzijds om innovatie te versnellen waardoor nieuwe toepassingen eerder op de Europese markt komen. Anderzijds is het van groot belang dat nieuwe toepassingen goed aansluiten bij de behoefte van de gebruiker. Door de innovaties te testen in één van de proeftuinen krijgt de ondernemer informatie die van groot belang is voor de doorontwikkeling van het product of de dienst. Tijdens het pitchevent deelden ondernemers van NightWatch, Rbionics en MoveUp hun ervaringen en gaven een demonstratie.

Nieuw initiatief
De pitchbijeenkomst vond plaats op de dag dat ook de Health Innovation School Zuid West Nederland van start ging. Een nieuw initiatief van GGD-West Brabant, het CIC, Innovitapark en Alles is Gezondheid en mogelijk gemaakt door Ministerie van VWS, Radboud REshape Center, Health Holland, de Rabobank en Amgen. Hier krijgen 50 innovatieve professionals en (toekomstige) leiders de mogelijkheid om samen te leren, co-creëren en te implementeren rondom vitaliteit, welzijn en zorg. Complexe en regionale uitdagingen zijn hierbij het vertrekpunt. Met dit programma wil de organisatie het ecosysteem in Zuid West Nederland rondom gezondheid verder versterken. [l]