Doktersassistente ontslagen na relatie met patiënt

ROOSENDAAL - Een 54-jarige doktersassistente van een huisartsenpraktijk in Roosendaal is ontslagen vanwege de relatie die ze had met een 85-jarige patiënt.

De vrouw had de relatie, en de financiële belangen die ze daarbij had, verzwegen en daarom heeft de kantonrechter afgelopen week de arbeidsovereenkomst ontbonden. De doktersassistente was betrokken bij het euthanasieverzoek van de patiënt en begeleidde hem bij zijn verstervingstraject. Al in 2014 ging ze op huisbezoek bij de patiënt en daarvoor begeleidde ze hem bij bezoeken aan de praktijk.

In 2015 zette de man de doktersassistente als enige erfgenaam in zijn testament. De vrouw scheidde vervolgens op papier van haar echtgenoot en ging om fiscale redenen een geregistreerd partnerschap aan met de patiënt. In deze periode kocht de man een nieuwe woning waarin de doktersassistente op enig moment is gaan wonen. Hij overleed enkele maanden later. De huisarts hoorde pas van de relatie na het overlijden van de patiënt en vroeg haar ontslag aan.

De kantonrechter heeft nu vastgesteld dat de doktersassistente een financieel belang had bij het overlijden van de patiënt, zodat van de vereiste afstand die een zorgverlener dient te bewaren tot zijn patiënt ook om deze reden geen sprake meer was. Zij had ervoor moeten kiezen af te zien van de opgetuigde 'regeling' of de huisartsenpraktijk daar in ieder geval van op de hoogte moeten stellen. [l]