Het omgekeerd inzamelen werkt niet goed genoeg om hiermee door te gaan
Het omgekeerd inzamelen werkt niet goed genoeg om hiermee door te gaan Foto:

Roosendaal wil restafval minder vaak ophalen

ROOSENDAAL - Wethouder Klaar Koenraad gaat de gemeenteraad van Roosendaal voorstellen om het restafval vanaf het vierde kwartaal van 2019 nog maar één keer in de vier weken op te halen. Daarnaast wil de wethouder voor de toekomst een onderzoek starten naar de combinatie van bronscheiding en nascheiding van huishoudelijk restafval.

DOOR REMKO VERMUNT

Op dit moment wordt er jaarlijks 142 kg restafval per persoon aan huis ingezameld in de gemeente Roosendaal. Maar, financieel gezien is het belangrijk om deze hoeveelheid te verminderen, aangezien het verwerken van dit afval steeds duurder wordt. "Elk jaar wordt een monster genomen van het Roosendaals restafval en met een zogenoemde sorteeranalyse bekeken wat er precies in zit. Volgens de laatst uitgevoerde sorteeranalyse bestaat het Roosendaals restafval voor 32% uit gft en 21% uit kunststof. Dit zijn percentages die we verder terug moeten dringen. Het is belangrijk dat deze stromen niet meer in het restafval terecht komen en verbrand worden", aldus de gemeente Roosendaal.

Omgekeerd inzamelen

Om dit te realiseren werd onder andere een proef gehouden met het zogenaamde omgekeerd inzamelen, waarbij inwoners hun restafval weg moeten brengen naar (ondergrondse) containers. "Uit ervaringen bij andere gemeenten bleek namelijk dat inwoners hun afval beter scheiden als het weggooien van restafval meer moeite kost. " De proef is volgens de gemeente Roosendaal geslaagd, er werd fors minder restafval aangeboden. Tijdens de proef werd de landelijke doelstelling van 100 kg restafval per inwoner per jaar gehaald, toch wordt hier nu niet voor gekozen. "Het resultaat stagneert bij 100 kg restafval per jaar inclusief grof huishoudelijk afval. Er zijn nog geen mogelijkheden bekend om richting de 25 kg restafval per inwoner per jaar te komen en dat terwijl het plaatsen van al die ondergrondse containers een dure aangelegenheid is. Als hiervoor wordt gekozen is het in ieder geval een keuze voor de komende vijftien jaar." Daarnaast zou het door inwoners als straf ervaren kunnen worden.

Mogelijkheden

De tweede optie is om het huidige Diftar-systeem aan te houden. Op dit moment betalen inwoners een bijdrage voor iedere keer dat zij de restafvalcontainer aan straat zetten. Bij optie 2 zou je jaarlijks een vast bedrag betalen en aan het einde van het jaar een 'beloning' krijgen als je je container minder vaak aan straat hebt gezet. Maar dit zorgt er volgens de wethouder niet voor dat de 100 kilogram per inwoner per jaar wordt behaald. Optie drie is een combinatie van bronscheiding en nascheiding. Dit houdt in dat inwoners nog steeds zelf papier en gft aan huis inzamelen, maar de derde container wordt omgedoopt tot een "pmd+ bak". "Daarin mag al het plastic afval, de drankenkartons en droog restafval. Dit wordt vervolgens na gescheiden", legt de wethouder uit. "Met de inwoners in het proefgebied is intensief gecommuniceerd om hen te helpen met hoe zij het restafval zo droog mogelijk kunnen aanbieden. Het resultaat na anderhalf jaar is goed. De hoeveelheid restafval is afgenomen van 185 kg naar 50 kg." Echter, vanwege contractuele verplichtingen kan er in Roosendaal niet eerder dan februari 2022 begonnen worden met het nascheiden van restafval. Daarom wordt deze optie nu wel onderzocht, maar voorlopig nog niet ingevoerd.

Dertien keer

Voorlopig zet de gemeente Roosendaal dus in op optie vier. Eenmaal in de vier weken restafval inzamelen aan huis, in combinatie met Diftar. "Voor inwoners die al goed scheiden verandert er niets. Huishoudens die nu nog niet goed scheiden worden gedwongen om dit beter te doen, omdat er maximaal dertien keer per jaar restafval aan huis wordt opgehaald, in plaats van 26 keer. De keuze om eenmaal per vier weken restafval in te zamelen houdt alle mogelijke keuzes voor inzameling open voor de toekomst. Zodra er meer ervaring is met het nascheiden kan de raad een weloverwogen keuze maken wat de verdere toekomst wordt van de inzameling van huishoudelijk restafval en kunststof verpakkingen."

De gemeente Roosendaal is al langere tijd bezig met de zoektocht naar een betere manier van afval inzamelen om uiteindelijk te kunnen voldoen aan de landelijke doelstellingen van 100 kilogram restafval per inwoner per jaar in 2020 en 30 kilogram in 2025. Daarnaast moet zoveel mogelijk afval gescheiden worden in grondstofstromen om het daarna te kunnen hergebruiken. [l]