V.l.n.r. Thomas, Lars, Maarten, Jasper en Donny in het theater in Dokkum. FOTO JOCHEM WIERSMA
V.l.n.r. Thomas, Lars, Maarten, Jasper en Donny in het theater in Dokkum. FOTO JOCHEM WIERSMA Foto: Jochem Wiersma

'Theatershow is rollercoaster van emoties'

ROOSENDAAL - Een formatie van vier jonge muzikanten uit de regio doet momenteel de meest toonaangevende theaterzalen van Nederland aan. Het viertal begeleidt Maarten van der Weijden die vertelt over 'de tocht der tochten' die hij in augustus al zwemmend (bijna) volbracht. Met zijn Elfstedenzwemtocht haalde hij zo'n vijf miljoen euro op voor onderzoek naar kanker. Deze theatervoorstelling doet daar nog een schepje bovenop.

DOOR CORINE ROKS

De formatie die met hem meereist bestaat uit de Roosendaalse broers Jasper (toetsenist) en Lars (gitarist) van Overveld. Thomas Vergouwen speelt basgitaar en hij zingt en dan heb je nog drummer Donny Valentijn uit Sint Willebrord. "In deze samenstelling spelen we al geruime tijd voor Stichting JONG! Theater in De Kring in Roosendaal. De directie is tevens producent van Maartens theaterproducties en wij werden door hem benaderd. Een non-profit tour, we waren meteen dolenthousiast", vertelt drummer Donny Valentijn.

Dokkum

Inmiddels zijn de eerste voorstellingen een feit. De Etten-Leurse Thomas hierover: "Op vrijdag 11 januari zijn we van start gegaan. Onze try-out vond plaats in de Friese Elfstedenstad Dokkum, waar we een dag later ook onze première hadden. De voorstelling is opgebouwd uit drie verhaallijnen waarbij Maarten vertelt over zijn deelname aan de Olympische Spelen waarop hij het goud won, de ziekenhuisopnames na zijn diagnose leukemie en de Elfstedenzwemtocht waarmee hij in augustus geld bij elkaar zwom voor het goede doel. Om de verhalen kracht bij te zetten wordt er ook geacteerd en speelt zijn vrouw Daisy een rol".

Emoties

Met licht en geluid worden bepaalde effecten bereikt, zoals de slopende zwemtocht, versterkt met beeldmateriaal. En dat muziek bijdraagt aan de beleving bleek wel tijdens de première. Donny over de nummers: "'Pianoman' van Billy Joel, door Maarten opgedragen aan zijn overleden vriend, en 'Space Oddity' van David Bowie, dat op de uitvaart van een van zijn ziekenhuisvrienden werd gedraaid. Nummers waarbij het publiek een traantje wegpinkte. Maar we spelen ook vrolijke nummers zoals 'Leef' van Dré Junior, waarop spontaan werd meegeklapt". De voorstelling wordt in de media al betiteld al rollercoaster van emoties en kreeg onlangs van RTL Boulevard prima recensies.

Podium

De vier jonge mannen spelen nummers die niet tot hun reguliere repertoire behoren. Thomas hierover: "Zoals 'You'll never swim alone'. Iedereen zong mee! We hebben alle muziekstukken in een paar weken tijd ingestudeerd. Begin december werden we benaderd, en nu staan we naast Maarten op het podium, als onderdeel van de voorstelling". Overigens is de formatie nog zoekende naar een passende naam: "Daar moeten we nog even over brainstormen", lachen de twee leden eensgezind.[l]

Kaartjes

De productie, bestaande uit elf voorstellingen, reist de komende weken het hele land door. De laatste staat gepland op vrijdag 15 februari in Leeuwarden. Op zaterdag 2 februari is hij te zien in het Chassé Theater in Breda. Per kaartje wordt elf euro gedoneerd aan Stichting Maarten Van Der Weijden Foundation. Voor meer info en kaartjes zie: www.ntk.nl/voorstelling/maarten-van-der-weijden-elfsteden-theatertour