Het nieuwe team met als zesde van links: Joost Reniers FOTO JORRIT LOUSBERG
Het nieuwe team met als zesde van links: Joost Reniers FOTO JORRIT LOUSBERG Foto: Jorrit Lousberg

Joost Reniers bouwt zonneauto voor WK Zonneracen

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Joost Reniers maakt op dit moment onderdeel uit van het Vattenfall Solar Team dat voor de achtste keer gaat deelnemen aan het wereldkampioenschap zonneracen. Reniers gaat samen met het team meebouwen aan een volledig nieuwe zonneauto die in oktober mee gaat doen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Joost Reniers studeert Werktuigbouwkunde aan de technische universiteit in Delft. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met het mechanisch ontwerp. Bij het bouwen van de zonneauto zal hij zich dan ook storten op het ontwerp van de zonneauto. Dat werd afgelopen week bekend bij de presentatie van het nieuwe raceteam van de TU Delft. De teamleden bouwen dit jaar hun tiende zonneauto, waarmee ze in oktober voor de achtste keer de Bridgestone World Solar Challenge in Australië hopen te winnen.

De lat ligt hoog

"'Met onze auto's laten wij al jaren zien dat autorijden op niets anders dan de kracht van de zon gewoon kán", vertelt Joost Reniers. "En wie dacht twintig jaar geleden dat een team van Nederlandse studenten bij hun eerste deelname de belangrijkste zonnerace ter wereld kon winnen en vervolgens zou uitgroeien tot dé ongeëvenaarde wereldkampioen? Met onze zonneauto's hebben we bewezen dat wat onmogelijk lijkt tóch werkelijkheid kan worden." Ook de nieuwe hoofdsponsor legt de lat hoog. Zij hebben zichzelf als doel gesteld om volledig fossielvrij te zijn binnen één generatie. "Samen met onze hoofdsponsor hopen we ook andere mensen te inspireren om niet te denken in obstakels maar in mogelijkheden. Fossielvrij binnen één generatie? It's Possible!"

Jubileum

Voor de tiende keer op rij doen de studenten van de TU Delft in oktober mee aan de World Solar Challenge in Australië. De zestien nieuwe teamleden bouwen hiervoor een volledig nieuwe zonneracewagen waarbij ze opnieuw de grenzen van de techniek opzoeken en verleggen. De jubileumeditie van de zonneauto krijgt een speciale naam: NunaX. Een naam die past bij de visie van het nieuwe team. "De X staat onder meer voor het doel dat we willen bereiken. Het kruisje op de schatkaart, zeg maar. Tegelijk is de X in de wiskunde ook de onbekende variabele: hoe we ons doel bereiken, weten we nog niet. De weg er naartoe is ook voor ons nog een mysterie. En toch geloven we dat het mogelijk is: voor de achtste keer wereldkampioen zonneracen worden in Australië."

World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge in Australië is een 3.000 kilometer lange race van Darwin naar Adelaide die volledig op de kracht van de zon wordt verreden. De afgelopen zeven keer werd deze race gewonnen door het team uit Delft. De regels waaraan de deelnemende zonnewagens moeten voldoen worden elk jaar strenger en de concurrentie wordt sterker. Het Vattenfall Solar Team zal dit jaar dus alles op alles moeten zetten bij het doorontwikkelen van de auto om de tegenstanders voor te blijven. [l]