Leraar Bram van Arendonk leerde de kinderen alles over natuurkunde FOTO REMKO VERMUNT
Leraar Bram van Arendonk leerde de kinderen alles over natuurkunde FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Achtstegroepers ondergedompeld in 'Science'

ROOSENDAAL - Ruim twintig kinderen uit groep 8 van verschillende basisscholen in Roosendaal, namen afgelopen woensdag een kijkje bij de Norbertus Gertrudis Mavo aan de Bovendonk in Roosendaal. De school hield woensdag voor de derde keer een meeloopmiddag en daar wordt massaal gebruik van gemaakt. "We hadden eerst vier middagen gepland staan, maar vanwege het animo hebben we daar twee middagen aan toegevoegd", aldus directeur van de Norbertus Gertrudis Mavo, Harry Meijers.

DOOR REMKO VERMUNT

Om 13.30 uur werden 22 kinderen uit groep 8 opgewacht door 'meneer De Kok' bij de collegezaal. "Nu denken jullie misschien: 'waarom vertelt hij zijn voornaam niet?', maar dat is meteen één van de veranderingen als je naar de grote school gaat.", legt Wiebe de Kok meteen uit bij binnenkomst. "Op de basisschool zeg je juf of meneer en dan de voornaam. Hier spreek je leraren aan bij hun achternaam." Al is Wiebe de Kok voor veel kinderen geen onbekende. Bij velen van hen is hij al op school geweest om uitleg te geven over 'zijn' Norbertus Gertrudis Mavo.

'Kinderen kunnen sparen
voor een herkansing
of een broodje'

Tijdens deze meeloopmiddag krijgen de kinderen eerst algemene informatie over de school, dan een korte rondleiding door Floor en Femke, beiden leerlingmentor uit de derde klas, en daarna volgen drie proeflessen: Science, Engels en Sport. "En daarna komen jullie weer bij mij en dan gaan we bekijken of jullie het leuk vonden. Jullie hebben straks in ieder geval een veel beter beeld van deze school, waardoor jullie een betere keuze kunnen maken."

Nieuw lesrooster

Het Norbertus Gertrudis Mavo kent sinds dit jaar een nieuw lesrooster. Zo bestaat iedere week uit 32 lesuren. Daarvan zijn zestien lesuren bedoeld voor kennisvakken, zoals Nederlands, Engels en Wiskunde. De overige zestien uur worden onderverdeeld in vier uur Sport, vier uur Kunst & Cultuur en vier uur waarin je zelf bepaalt welke kennisles je volgt. De laatste vier uur worden verdeeld in twee uur mentorles en twee uur een extra keuzevak zoals Sport Plus, Werelds Eten of Techniek. "De kinderen die volgend schooljaar naar deze school komen, gaan ook met dit vernieuwde lesrooster werken. Je kan kinderen van deze tijd niet meer constant achter een bureau zetten."

Beloning

Daarnaast werkt de school met een beloningssysteem. Door middel van een goed rapport, inzet in de les, inzet voor de school en omgang met anderen kunnen de leerlingen stempels verdienen. Die kunnen ze inruilen voor bijvoorbeeld een herkansing van een toets, broodje bij de kantine en zelfs voor een vrije lesuur en een vrij dagdeel. Uiteraard in overleg met de mentor. "We zien hiermee dat kinderen soms toch een stapje harder zetten en gemotiveerder zijn. Dat is met name interessant voor leerlingen die soms een extra duwtje in de rug nodig hebben."

Rondleiding

Veel van de kinderen zijn afgelopen week al bij de open dag van de Norbertus Gertrudis Mavo geweest, maar Floor en Femke laten de kinderen graag zien waar ze welke lessen krijgen, waar de kantine is én waar je naar het toilet kan om vervolgens de achtstegroepers over te dragen aan Bram van Arendonk, leraar science en natuur-/scheikunde. Hij laat de kinderen in een rap tempo allerlei leuke proefjes zien die je ook met huis-, tuin- en keukenspullen kan doen. Van proefjes met geluid tot wrijving, van afwasmiddel tot aardgas en van een vacuümpomp tot een vortexkanon. Allerlei elementen uit de natuurkunde komen aan bod. "Don't try this at home", geven de leraren nog mee als er steekvlammen de lucht in schieten. Zichtbaar onder de indruk moeten de kinderen na een half uur alweer door naar de Engelse les. [l]