Vlnr. Wethouder Klaar Koenraad, Nishant Bhola, Denise van Everdink
Vlnr. Wethouder Klaar Koenraad, Nishant Bhola, Denise van Everdink Foto:

Roosendaal danst tegen vrouwengeweld

ROOSENDAAL - Een grote groep dansers uit Roosendaal en omstreken gaan op 9 februari met een speciale dans aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen. Onder de titel One Billion Rising wordt niet alleen in Roosendaal, maar over heel de wereld gedanst.

DOOR REMKO VERMUNT

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie vrouwen in haar leven te maken krijgt met geweld of verkrachting. Door ieder jaar een nieuwe choreografie in elkaar te zetten en die met tal van dansers uit andere landen op hetzelfde moment te dansen op een openbare plek, hoopt de beweging op een positieve manier de wereld bewust te maken van dit probleem.

Oefenen

Initiatiefnemer van One Billion Rising in Roosendaal is Nishant Bhola van World of Dance. Hij is samen met verschillende culturele partners aan de slag gegaan om zoveel mogelijk kinderen de dans te leren. Ook komende week staan er nog verschillende oefenmomenten op de planning. Zondag 3 februari kan je van 10.00 tot 11.00 uur terecht bij Sportvereniging Dynamo Roosendaal. Op 4 februari kan je van 19.15 tot 20.15 uur terecht bij de HipHop Factory en op woensdag 6 februari ben je van 18.30 tot 19.30 uur welkom bij Het Dansatelier.

Spektakel

Uiteindelijk komen alle dansers op 9 februari samen op de Nieuwe Markt. Om 14.00 uur gaan zij met z'n allen de choreografie dansen. Dit wordt opgenomen en verwerkt tot een toffe video die op 14 februari online komt te staan. Samen met de video's van de overige veertig landen die meedoen aan One Billion Rising. Nieuw dit jaar is dat er twee Roosendalers gevraagd zijn om ambassadeur te worden van de actie: wethouder Klaar Koenraad en de 14-jarige havo-scholiere Denise van Everdink. Tijdens vorige edities heeft ze samen met haar dansdocente Hedwig van Wezel op het Gertrudis College meerdere presentaties gehouden. Daardoor is ze zich meer gaan verdiepen in het onderwerp. "Het is mooi dat over de hele wereld, ook in Roosendaal mensen meewerken aan deze actie", stelt de wethouder. "Doordat we opstaan tegen dit geweld vragen we de hele wereld om aan dit probleem iets te doen." [l]