Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Week voor de Gezonde Jeugd officieel geopend

ROOSENDAAL - Leerlingen van obs De Wending en basisschool Lavoor kwamen maandagochtend samen in de gymzaal voor de officiële opening van de Week voor de Gezonde Jeugd. "Wij doen al heel veel op school als het gaat om gezondheid", stelt directrice Astrid de Schutter van obs De Wending. "We drinken heel veel water, we eten fruit en we nemen gezonde boterhammen mee naar school. Daarnaast doen we veel aan sport en we hebben ook naast school veel activiteiten waar kinderen aan mee kunnen doen."

DOOR REMKO VERMUNT

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd is het de bedoeling om zoveel mogelijk reuring te creëren bij scholen, bedrijven, sportverenigingen en ouders. "Het lijkt vanzelfsprekend, een gezonde jeugd", stelt Meike van Wezel namens Jongeren op gezond gewicht (JOGG). "Toch groeien kinderen ongemerkt op in een omgeving waarin ongezonde keuzes vaak (letterlijk) het meest voor de hand liggen. Daar willen wij verandering in aanbrengen." Daarom werden er van 11 tot en met 15 maart allerlei activiteiten georganiseerd die in het teken stonden van sporten en gezondheid. Daarnaast riep Meike van Wezel als organisator van de Roosendaalse Week voor de Gezonde Jeugd scholen en bedrijven op om ook met eigen activiteiten te komen. "Dat hoefden geen grote activiteiten te zijn. Supermarkten konden bijvoorbeeld tijdens deze week gezonde recepten promoten. Scholen konden inzetten op een week lang alleen maar water drinken en ouders konden samen met hun kind een gezonde maaltijd koken."

Buitenspelen

Dat het belangrijk is om te bewegen, benadrukte ook wethouder Klaar Koenraad tijdens de officiële opening. "Je gezondheid is heel belangrijk. Je moet zorgen dat je goed fit bent, want dan kan je je ook beter concentreren op school." Volgens de wethouder was het vroeger eigenlijk veel makkelijker om fit te blijven. "Wij hadden geen smartphones, tablets of computers, dus wij gingen heel veel buitenspelen."

'Zorg dat je goed blijft drinken, gezond blijft eten en heel veel beweegt'

Maar, gelukkig doen de kinderen van nu dat ook nog. En om te laten zien dat ze allemaal heel goed kunnen bewegen én dat ze bewegen leuk vinden, werd de Week voor de Gezonde Jeugd in Roosendaal geopend met een dansje. Danseres en actrice Ingrid Jansen kwam speciaal hiervoor naar Roosendaal. "Ik dans al heel mijn leven en dat is voor mij enorm belangrijk om fit te blijven."

Kick-off

Na een korte warming-up, werd groep 8 bij Ingrid op het podium geroepen. Zij hadden, samen met de school, een dansje ingestudeerd voor deze officiële kick-off. De volle gymzaal ging dan ook helemaal los toen het nummer Bewegen is Gezond van Kinderen voor Kinderen werd opgezet. "Heel goed jongens en meisjes! Zorg dat je goed blijft drinken, gezond blijft eten en heel veel beweegt", gaf Ingrid de kinderen nog mee.

Gezondheid

Voor Meike van Wezel van Sportservice Noord-Brabant, was dit echter het begin van een intensieve week die volledig in het teken stond van bewegen en gezondheid. Zo werd, meteen na de kick-off bij Lavoor en De Wending, ook een aftrap verzorgd bij basisschool Jeroen Bosch. "Er zijn drie fitroutes in Roosendaal en die gaan ook vandaag gelopen worden", vertelde Meike van Wezel bij de start van de week. "Op woensdag vond een inspiratiemiddag voor professionals en vrijwilligers in het basisonderwijs/kinderopvang plaats. Ook deden zes basisscholen op deze dag mee aan het project 'tegel eruit, boom erin' en er werd een watertappunt geopend bij KPO bs Klaverweide. Op vrijdag 15 maart werd de Week voor de Gezonde Jeugd in Roosendaal afgesloten met een Sjors Sportief en Creatief Kermis. "Door de week heen konden kinderen en ouders aan nog veel meer activiteiten deelnemen, zoals bijvoorbeeld een speciale kids bootcamp en sportboeken lezen in de bieb." [l]

Afbeelding