Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Mona Keijzer: 'Dit soort steden hebben het zwaar'

ROOSENDAAL - Staatssecretaris Mona Keijzer bracht afgelopen week een bezoek aan de gemeente Roosendaal. Niet alleen nam ze een kijkje bij het Retail Innovation Festival in schouwburg De Kring, ze bracht ook een bezoek aan twee (lokale) ondernemers en kreeg daar meer te horen over de innovatieve (compacte) Roosendaalse binnenstad.

DOOR REMKO VERMUNT

De staatssecretaris werd welkom geheten in de Roosendaalse HEMA door Roeland van de Velde, voorzitter van Collectief Roosendaal. Hij vertelde onder andere over wat het collectief allemaal onderneemt om bezoekers naar de binnenstad te trekken, zoals de speciale koopzondagen en een mooie aankleding van de binnenstad. "En we zijn met vijftig tot zestig ondernemers bezig met onze Roos24-pas." Een concept dat bij de staatssecretaris op veel lof kan rekenen. Ze wilde dan ook meteen meer weten over de pas.

Unieke plek

Wethouder Cees Lok "We zijn in de binnenstad op zoek gegaan naar samenwerkingen en die hebben we gevonden. Een voorbeeld hiervan is de Roos24-pas, waarbij we gezamenlijk op zoek zijn gegaan naar een manier om bezoekers naar de binnenstad te trekken, maar ook om die bezoekers langer in de binnenstad te houden. We zijn hier nu een half jaar mee bezig, maar het loopt al goed." Er zijn nu 10.000 passen in omloop, waarvan er zo'n zesduizend geregistreerd zijn. Hoe zo'n pas dan precies werkt, kreeg de staatssecretaris te zien bij kledingzaak Rubia. Tijdens een korte wandeling werden ook even de Nieuwe Markt en de Passage aangedaan en daarbij viel de staatssecretaris van de ene verbazing in de andere. "Oh, kijk. Die poppen bewegen", liet ze haar medewerkers zien.

'Detailhandel
moet zelf
kansen grijpen'

Living Lab

Natuurlijk werd er ook iets verteld over de metamorfose van de Nieuwe Markt. "Dit was vroeger een kaal plein en nu is het een unieke plek in Nederland", vertelt Cees Lok. "Dit is ons living lab", stelde de wethouder. Maar, wat houdt dat precies in, wilde de staatssecretaris weten. "We hebben onder andere lantaarnpalen, waarbij het licht mee kan bewegen op muziek, maar ook prullenbakken die een seintje geven als ze bijna vol zitten. Alle technologie die je je maar kan bedenken, zit hier in de grond. Ook andere gemeenten kunnen daarvan gebruik maken om dingen te testen", legde de wethouder uit.

Complimenten

De staatssecretaris was naar eigen zeggen dan ook onder de indruk van wat Roosendaal allemaal doet om de bezoekers naar de binnenstad te trekken. "Middelgrote steden zoals die van jullie hebben het enorm zwaar. Vooral omdat jullie in de buurt liggen van grotere en/of historische steden." Dat ondernemers het ook zwaar hebben vanwege het online shoppen, steekt de staatssecretaris niet onder stoelen of banken. "Maar detaillisten hebben twee dingen nodig om weerstand te kunnen bieden aan die online verkoop. Ze moeten zelf kansen grijpen en er moet een gelijk speelveld gecreƫerd worden voor online aanbieders zoals Amazone en AliExpress."

Smart City

Na haar bezoek aan de twee lokale ondernemers, bezocht Mona Keijzer het Retail Innovation festival in Schouwburg De Kring. Dit nieuwe festival stond volledig in het teken van slimme oplossingen voor een toekomstbestendig winkelgebied. Bezoekers werden verrast met inspirerende cases, interactieve workshops, praktische tips en een voorproefje van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dat dit festival in Roosendaal georganiseerd werd, was niet voor niets. "Smart retail city Roosendaal is een van de pioniers op het gebied van retailinnovatie", stelt de organisatie. "Wethouder Cees Lok deelt een schat aan kennis en ervaring over big data, beleving, binding van bezoekers en het geavanceerde loyaltyprogramma van Roosendaal. Dit alles met als doel een aantrekkelijke stad voor ondernemers, inwoners en bezoekers." [l]

Afbeelding