Vierde Preek van de Leek in de Kruiskerk

ROOSENDAAL - Spirit in Roosendaal organiseert op dinsdag 19 maart voor de vierde keer De Preek van de Leek. Vier min of meer bekende Roosendalers laten als onervaren predikanten in de Kruiskerk hun moderne licht schijnen over een Bijbeltekst. Dit jaar staat het oudtestamentische verhaal De Toren van Babel centraal (Genesis 11;1-9).

“Heeft dit mythische verhaal over de bouw van een toren tot in de hemel, de verspreiding van de volkeren over de aarde en de Babylonische spraakverwarring ons vandaag de dag iets te zeggen? Dat is de vraag die aan de vier leken is gesteld,” licht Marjeet Verbeek van Spirit toe. ‘‘Het levert ongetwijfeld, net als de vorige jaren, vier verschillende persoonlijke en boeiende visies op. Het is daarom zeer de moeite om te komen luisteren.”

Preken
Vier Roosendalers gaan preken. Klaar Koenraad (wethouder), Vic Wendel (architect), Joseph Dekkers (voorm. directeur Da Vinci College) en Ilhami Kiliç (voorzitter Sociaal cultureel centrum Prisma).
Vic Wendel: “Het mooie van de Preek van de Leek is dat je gestimuleerd wordt om een geheel eigen interpretatie aan de Bijbeltekst te geven. Die vrijheid bracht mij tot inzichten over hoe wij in onze tijd met elkaar omgaan. Daar gaat mijn preek over.” Joseph Dekkers vond ook voldoende moderne aanknopingspunten in de tekst. “Los van religie en dogma’s kun je de tekst prima met een kritische blik op onze maatschappij toepassen. “‘Een lekenpreek laat je als schrijver en als luisteraar toch net even anders naar de samenleving kijken,” vult Klaar Koenraad aan. Dat is volgens haar het mooie aan deze lezingenreeks.
De preken worden beoordeeld door een vakjury. Maar het publiek kiest de uiteindelijke winnaar.
Het trio A Kholem (Lyvonne Lewin, Yvonne Simjouw en Joost Tholhuijsen) zal tijdens de avond Jiddische levensliederen ten gehore brengen.
Dinsdag 19 maart: Kruiskerk, St. Lucasplein 1, Roosendaal, 19.30-21.30 uur (waarna een drankje).
De toegang is gratis. [l]