Leden van de BMW Motorclub Roosendaal bezochten in september vorig jaar de Pyreneeën FOTO PRIVÉBEZIT
Leden van de BMW Motorclub Roosendaal bezochten in september vorig jaar de Pyreneeën FOTO PRIVÉBEZIT Foto: Privébezit

Motorclub viert 30-jarig bestaan met jubileumrit

ROOSENDAAL - De Roosendaalse BMW-Motorclub bestaat dit jaar dertig jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Op 7 april staat de Tullepetaone-rit op de planning, maar vanwege het feestjaar wordt daar een speciale invulling aan gegeven. De Tullepetaone-rit wordt een open jubileumrit, waarbij iedereen welkom is.

DOOR REMKO VERMUNT

BMW Motorclub Roosendaal werd in 1979 opgericht en kende destijds (en nu nog steeds), maar één statutaire restrictie: leden rijden op een BMW-motorfiets. Het bleek een succes, want BMW Motorclub Roosendaal bestaat op dit moment uit 44 leden, waarbij de jongste telg een midden dertiger is en de clubnestor 80 aantikt. "Sinds een aantal jaar hebben ook enkele dames onze vereniging ontdekt", vertelt toercoördinator Bill van den Berghe. Onder de clubleden is zowat elk type BMW te vinden. Een schakering van een good-old R-80, via verschillende K- en R-modellen naar het luxe paardje GLS. "En we hebben ze ook bijna in elke kleur", voegt de voorzitter met een knipoog toe.

Reislustig

BMW Motorclub Roosendaal is met recht een actieve en reislustige motorclub te noemen. Het lidmaatschap, verbonden aan rijden op een BMW-motorfiets, staat garant voor jaarlijks vele ontspannende én uitdagende motorkilometers. "Vaak op zondagen, maar ook steeds meer op zaterdagen worden door het jaar heen vele eendagsritten verreden", vertelt Van den Berghe. Bij de mannen én vrouwen is geen sprake van een winterstop, zolang de situatie op de weg het toelaat wordt er gereden. "Veiligheid boven alles is het clubmotto."

'Veiligheid boven alles
is het clubmotto'

Supertoer

Naast de verschillende eendagsritten, staan er gedurende het jaar ook langere ritten op de planning met steeds weer een andere lengte. "Steeds is er voor elk-wat-wils te vinden. Ook lange weekends met 2 of 3 overnachtingen staan jaarlijks op de rol, evenals eenmaal per jaar de supertoer; een rit die de rijder dan ver over onze landsgrenzen brengt en waarbij in vorige edities de Balkanlanden, de Baltische staten en Finland met een bezoek werden vereerd." Sommige clubleden hebben zelfs de befaamde Route 66 in Amerika op hun palmares bijgeschreven. "Maar leden die liever alleen op Hollandse bodem toeren, kunnen ook bij ons terecht." Zo kan het voorkomen dat je de ene keer in een groepsformatie rijdt en de andere keer helemaal alleen.

Jubileum

Nu de club dertig jaar bestaat wordt een speciaal feestje gevierd, zowel in clubverband als met andere motorrijders. "De open rit, de Tullepetaonerit, op 7 april is een toertocht speciaal voor gastrijders, waarvoor alle motorrijders, ongeacht merk of motortype, uit Roosendaal en daar buiten worden uitgenodigd." Dit geldt ook voor solorijders, zijspanners, groepen en collega-motorverenigingen. Vertrekpunt op deze dag is het BMW Clubhuis: Huis ten Halve aan de Kruisstraat 60 in Roosendaal. De toertocht beslaat 220 kilometer en neemt de rijder mee door een gevarieerd landschap, waarbij ook een stukje België wordt meegepakt. "De rit kent een ontspannen karakter, is zeker geen snelheidstest en kent ook geen behendigheidsaspecten. Op eigen inzicht deze toertocht verrijden, ontspannen toeren en genieten is het credo."

Inschrijven
Onderweg zijn ruimschoots lunchgelegenheden en andere rustlocaties opgenomen. Vertrekken doen we tussen 09.00 en 11.00 uur vanaf de ruime parkeergelegenheid aan de Kruisstraat. Inschrijven gebeurt bij de start waar tevens de route wordt geladen op de navigatieapparatuur. "Het inschrijfgeld bedraagt slechts 5 euro per motorfiets; alle overige op- en inzittenden rijden in deze tocht gratis mee." Natuurlijk kan je als individu ook gewoon aansluiten bij andere gelijkgestemden. "Smaakt na deze voortreffelijke toertocht het gezamenlijk motorrijden naar méér? Bezoek dan vrijblijvend een keer onze maandelijkse clubavond in Huis ten Halve. Iedere eerste woensdagavond van de maand zijn de leden daar rond 20.15 uur te vinden." [l]