Dré Siemons was één van de eerste stemmers bij stembureau 5 FOTO REMKO VERMUNT
Dré Siemons was één van de eerste stemmers bij stembureau 5 FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Forum voor Democratie grootste in Roosendaal

ROOSENDAAL - In totaal mochten afgelopen woensdag 58.661 inwoners van de gemeente Roosendaal hun stem uitbrengen voor de Provinciale Staten en 62.925 mensen mochten stemmen voor het Waterschap. Toen woensdagochtend om 07.30 uur de deuren van de stembureaus opengingen, stonden er dan ook al her en der een paar mensen te trappelen om hun stem uit te brengen. Eén van hen was de 77-jarige Dré Siemons.

DOOR REMKO VERMUNT

"Ik heb bijna m'n hele leven gestemd, alleen niet toen ik in Nieuw-Genua zat", vertelt Siemons. Woensdagochtend, iets na half acht, verscheen hij met zijn twee stempassen en zijn identiteitsbewijs bij stembureau Buurthuis Fatima. "Ik vond het vrij moeilijk dit jaar, dus ik heb deskundigen om stemadvies gevraagd", legt Siemons uit. "Want je krijgt zo'n lap papier met allemaal namen erop, maar wat moet je er nou mee. Ik heb zelf geen computer en ik ben niet digitaal, dus ik heb mijn mening moeten vormen op basis van wat andere zeggen."

Groen in de stad

Toch denkt Siemons een verstandige keuze gemaakt te hebben. "Ik ben veel bezig met het groen in de gemeente Roosendaal. Onder andere hier in de Burgerhout bij de Verfraaiing. Vorig jaar hebben we enorm veel last gehad van de droogte en daarom hebben we alles opnieuw moeten inplanten. Dat moet nu gaan groeien." Met zijn stem voor het Waterschap hoopt hij dan ook de juiste persoon gekozen te hebben, die zich hard zal maken voor het groen in de stad. "Het groen is enorm belangrijk, maar er wordt te weinig bij stilgestaan. Het zorgt voor zuurstof in de lucht, als we daar niets mee doen dan verpesten we ons eigen leven."

Opkomstcijfers

Dré Siemons was woensdagochtend niet de enige bij het stembureau Buurthuis Fatima. Langzaam druppelden de stemmers binnen. "We kunnen vandaag ongeveer 1800 kiezers verwachten", vertelt voorzitter van het stembureau, Jac Bakx. "Meestal is de opkomst hier zo'n veertig procent, maar gezien de laatste ontwikkelingen in Utrecht verwacht ik dat het wel wat meer wordt. Misschien zelfs wel vijftig procent." Vier jaar geleden, bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015, kwam ongeveer éénderde van de kiezers naar het stembureau van Jac Bakx.

Stemmen tellen

Samen met nog drie anderen zat hij van 's ochtends 07.30 uur tot 's avonds 21.00 uur in het stembureau om kiezers te ontvangen. "We zijn met z'n vieren, waardoor we elkaar soms een beetje kunnen afwisselen. Allemaal hebben we 3,5 uur pauze gedurende deze dag." 's Avonds om 21.00 uur kwamen er nog twee mensen bij om de stemmen te tellen. "We ruimen eerst het stembureau helemaal op en daarna zorgen we voor genoeg ruimte om alle stemmen te tellen. We moeten natuurlijk twee bakken tellen, dus ik verwacht niet voor 23.30 uur klaar te zijn. Het zal eerder 00.00 of 01.00 uur worden."

Uitkomst

Het opkomstpercentage van de gemeente Roosendaal kwam uiteindelijk uit op 48,2 procent en dat is veel hoger dan bij de vorige verkiezingen (41 procent). Inwoners van de gemeente Roosendaal hebben massaal gestemd op Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet behaalde 16,1 procent van de stemmen. Met slechts een klein verschil eindigde de VVD op de tweede plaats met 15,9 procent. Het CDA behaalde als derde partij de meeste stemmen (10,9 procent) en de PVV werd met 9,5 procent van de stemmen de vierde partij. GroenLinks, de partij van Roosendaler Jesse Klaver, behaalde 9,3 procent van de stemmen en boekte daarmee van alle partijen die vier jaar geleden ook meededen de grootste winst. De SP is van 14,8 procent gezakt naar 8,6 procent en de PvdA belandde op 6,7 procent. D66 behaalde 5,8 procent, 50Plus heeft 5,1 procent van de stemmen opgehaald en Partij voor de Dieren 3,3 procent. Denk, Lokaal Brabant, ChristenUnie-SGP, Ouderen Appèl-HvB, Senioren Brabant en Code Oranje behaalde allemaal minder dan 3 procent van de stemmen. [l]