De Escape Experience van vorig jaar was een groot succes FOTO NATIONALE JONGERENHERDENKING ROOSENDAAL
De Escape Experience van vorig jaar was een groot succes FOTO NATIONALE JONGERENHERDENKING ROOSENDAAL Foto: Nationale Jongerenherdenking Roosendaal / EyeDetail

Plannen bekend voor tweede Jongerenherdenking

ROOSENDAAL - Het programma voor de tweede editie van de Roosendaalse Jongerenherdenking is al ver rond. Met onder andere een fototentoonstelling, een groots opgezette Escape Experience en verschillende optredens belooft het ook dit jaar weer een succesvolle avond te worden. "De eerste editie werd vorig jaar positief ontvangen door de bezoekers en dat was voor ons een duidelijk signaal om ook in 2019 een NJH in Roosendaal te organiseren", stelt Björn Rommens.

DOOR REMKO VERMUNT

"Met name jongeren kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie", legt Björn Rommens, voorzitter van Jong Roosendaal, uit. "In 2017 is vanuit Rotterdam daarom een initiatief in beweging gekomen om de Dodenherdenking meer onder de aandacht te brengen bij jonge mensen middels de Nationale Jongerenherdenking (NJH)." Vorig jaar besloten de gemeente Roosendaal én Amsterdam om aan te sluiten bij dit initiatief. En met succes en daarom hebben de verschillende partners de handen wederom ineengeslagen voor een tweede editie.

Escape Experience

Het voorprogramma bestaat uit verschillende muziek- en dansoptredens; een heuse fototentoonstelling en, in navolging op het grote succes van vorig jaar, een groots opgezette Escape Experience. "Escape rooms schoten vorig jaar als paddenstoelen uit de grond, maar je merkt nu een verandering. Het gaat niet alleen meer om het oplossen van puzzels, maar des te meer om de beleving van zo'n escape room", vertelt Sander Nijssen. Daarom wordt dit jaar gekozen voor een vernieuwde opzet. "Kartrekker hierbij is de zestienjarige Kaylee de Rijk."

'Iedere groep moet een vluchteling helpen aan een vals paspoort'

Verzetsstrijders

De kleine zaal van schouwburg De Kring wordt voor de Escape Experience omgetoverd tot een klein dorpje. "In dat dorpje loopt bijvoorbeeld ook een bakker rond en een burgemeester. Dit zijn allemaal acteurs van stichting JONG Theater." Per spel kunnen er veertig mensen deelnemen. "Zij worden in groepjes verdeeld en ieder groepje krijgt één vluchteling toegewezen. Bijvoorbeeld een homoseksuele man of een joods meisje", legt Nijssen uit.

Door puzzels op te lossen, codes te kraken, maar ook door met verschillende acteurs te praten, moeten de deelnemers een paspoort vervalsen voor de vluchteling. "Ze krijgen dertig minuten de tijd om als echte verzetsstrijders vluchtelingen te helpen. Maar, net als tijdens de oorlog is natuurlijk de vraag: Wie is er te vertrouwen en wie niet?"

Hoofdprogramma

Het hoofdprogramma vindt plaats in de Grote Zaal van De Kring Roosendaal. Vorig jaar kwam Tim Hoffman naar Roosendaal om het publiek mee te nemen door de avond en ook dit jaar komt er weer een bekende Nederlander naar Roosendaal. "Om te beginnen wordt iedereen uitgenodigd de mobiele telefoon in de hand te nemen en een speciale website te openen. Een zogenaamde Smartphone Orchestra luidt de twee minuten stilte in die wordt aangekondigd op alle telefoonschermen." Na de stilte wordt het programma hervat met een dansoptreden van het Dansatelier Roosendaal. Een verhalende dansvoorstelling over het vroeger en het nu; gemaakt en uitgevoerd door lokale danstalenten. Afsluitend wordt iedereen naar het Tongerloplein geleid voor een bijzondere muzikale samenkomst.

Afsluiting

Na afloop van het hoofdprogramma worden alle bezoekers uitgenodigd om af te reizen naar het treinstation van Roosendaal. Alwaar theatercollectief 'Vrouwen van Wanten' samen met verschillende Roosendaalse jongeren de locatievoorstelling 'Perron 1' zullen presenteren. In tegenstelling tot het programma in en om het theater; wordt voor deze voorstelling een toegang geheven. Voor wie liever op het Tongerloplein blijft, zorgt de Roosendaalse band H!P voor een passende muzikale afsluiter. [l]