Anissa Boukachni en Josche Besems gaan samen aan de slag met het Mama Café
Anissa Boukachni en Josche Besems gaan samen aan de slag met het Mama Café Foto:

'Van Speen tot Game' bij eerste Mama Café

ROOSENDAAL - De bibliotheek in Roosendaal wordt op dinsdag 2 april omgetoverd tot dé plek voor (toekomstige) ouders en hun kinderen. Op deze datum wordt namelijk het eerste Mama Café georganiseerd in Roosendaal. Het initiatief hiervoor ligt bij Josche Besems van de stichting Dreamworkers die al langere tijd iets op poten wil zetten voor alleenstaande ouders.

DOOR REMKO VERMUNT

"Een Mama Café is een bijeenkomst waar alle (aanstaande) ouders, opa's, oma's en verzorgers van kinderen welkom zijn voor een praatje, om ervaringen uit te wisselen en om elkaar te ontmoeten", legt Josche Besems uit. Op dinsdag 2 april van 10.00 tot 12.00 uur staat de eerste editie op de planning. Daarna moet het Mama Café iedere eerste dinsdag van de maand georganiseerd gaan worden. Dit alles gebeurt in samenwerking met Anissa Boukachni van de Bibliotheek VANnU. "Zonder haar had ik het niet zo kunnen opzetten", vertelt initiatiefneemster Josche Besems.

Alleenstaande ouders

Al langere tijd loopt Josche rond met ideeën om iets te organiseren in Roosendaal en dan met name voor alleenstaande ouders. In eerste instantie wilde ze zogenaamde doorstroomwoningen realiseren in de gemeente Roosendaal. "Dit zijn speciale woningen voor alleenstaande ouders. Wanneer je weggaat bij je partner, is het vaak lastig om een plek te vinden waar je kan verblijven. Een doorstroomwoning is een woning waar je maximaal twee jaar mag wonen om je zaken op orde te krijgen." Alleen de plannen van Josche waren erg kostbaar en daarom voor haar alleen niet uitvoerbaar. "Gelukkig gaat AlleeWonen hier nu wel mee aan de slag."

Netwerken

Toch ging Josche door met haar plannen voor alleenstaande ouders. "Er zijn in Roosendaal relatief veel éénoudergezinnen en dan met name in de Westrand. Ik wilde daar iets mee doen en uiteindelijk is dat het Mama café geworden", vertelt Josche die zelf ook één van die alleenstaande ouders is. "Alleenstaande ouders hebben vaak toch een kleiner netwerk. Het Mama Café is een goede manier om op een informele manier je netwerk te verbreden. Je hoeft er niet bewust mee bezig te zijn, maar door gewoon gezellig met elkaar te kletsen kunnen toch vriendschappen ontstaan. Je leert meer mensen kennen, wellicht kunnen zij een keer voor je oppassen of helpen ze je bij het vinden van een baan."

Activiteiten

Het café biedt dan ook een plek waar je gezellig koffie kan drinken, ervaringen kan delen, elkaar kan opzoeken voor vragen en waar je kind kan spelen in een veilige omgeving. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Zo komt er bijvoorbeeld een draagdoekconsulente langs om alles te vertellen over hoe je je kind het beste in een draagdoek kan dragen. "Maar er staan ook activiteiten op de planning zoals 'muziek op schoot' en 'voorlezen met gebaren'", vertelt Josche. Op dinsdag 2 april vindt de kick-off plaats van het Mama Café. "Die dag hebben we de activiteit 'Van Speen tot Game'. Kinderen kunnen op die dag spelen met een programmeerbare rups." Daarnaast krijgen ouders meer uitleg over het Mama Café en de verschillende activiteiten van de Bibliotheek VANnU.

Kick-off

"Het is voor ons echt een try-out. We zijn dan ook heel erg benieuwd hoeveel mensen er gaan komen en wat ze ervan vinden. Wat doen we goed? Wat kan beter? Dat horen we graag op die dag." Zelf hoopt Josche op ongeveer tien ouders met hun kind(eren). "Dat zou een mooi begin zijn, vanaf daar kunnen we dan verder groeien." Uiteindelijk moet op zaterdag 1 juni het Mama Café officieel van start gaan met een speciale opening. "Ik hoop dat de wethouder dit wil openen. Daarnaast gaan we dan leuke foto's maken van ouders en hun kinderen en de kinderen kunnen geschminkt worden." [l]