Eén van de oude vestigingen van de Wereldwinkel in Roosendaal.
Eén van de oude vestigingen van de Wereldwinkel in Roosendaal. Foto:

Stichting Wereldwinkel Roosendaal bestaat 45 jaar

ROOSENDAAL - Op 4 april 1974 is de stichting Wereldwinkel Roosendaal opgericht. De stichting Wereldwinkel Roosendaal bestaat binnenkort 45 jaar. Doel van de stichting is: "mensen bewust maken van sociale, economische en politieke verhoudingen …….. om van daaruit te werken aan een rechtvaardiger wereldsamenleving." Een van de middelen daartoe is het oprichten en in stand houden van een wereldwinkel. Zonder winstoogmerk.

Daarmee was Roosendaal niet de eerste gemeente waar een dergelijke stichting werd opgericht, maar hoorde wel "bij de kopgroep" van gemeenten met een wereldwinkel.

De stichting had niet meteen een winkel en er werd dan ook een brief naar het gemeentebestuur geschreven waarin steun werd gevraagd.

Na een intensieve zoektocht en veel contact met de gemeente, kon het pand – een slooppand – aan de HGD-straat 17 betrokken worden en opende de winkel in september 1975. Vòòr het oprichten van een stichting en het betrekken van dit slooppand stond de wereldwinkel op de Waroubi (Wat Roosendaal u biedt, voorloper van het Roosendaals Treffen), in de Roselaar, op braderieën en in kerken.

In de volgende jaren is de Wereldwinkel Roosendaal zes keer verhuisd en nu is de wereldwinkel gevestigd op de Nieuwe Markt 60.

En een wereldwinkel is nog steeds nodig! Kijk maar naar al die mensen, die oa in Europa een menswaardig bestaan willen opbouwen, omdat ze dat in hun eigen land niet kunnen. Of geld willen verdienen voor hun familie in Kenya, Zimbabwe of Thailand. Door in de Wereldwinkel Roosendaal cadeaus te kopen helpt u daar een klein beetje mee! En de vrijwilligers helpen u daarbij graag.

Wereldwinkel Roosendaal, Nieuwe Markt 60, 4701 HK Roosendaal, tel 0165-559434, email: wereldwinkelroosendaal@gmail.com facebook: www.facebook.com/wereldwinkelroosendaal, website: www.wereldwinkelroosendaal.nl. [l]

De huidige vestiging van de Wereldwinkel in Roosendaal.