Vindster Judith Dam mocht samen met wethouder Toine Theunis de 3000ste egel uitzetten FOTO REMKO VERMUNT
Vindster Judith Dam mocht samen met wethouder Toine Theunis de 3000ste egel uitzetten FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Uitzet egel 'Judith' kent feestelijk tintje

ROOSENDAAL - Stichting Egelopvang Roosendaal heeft maandagmiddag, samen met wethouder Toine Theunis, de 3000ste egel uit kunnen zetten. Dat feestelijke momentje moest natuurlijk gevierd worden en daarom kreeg egel 'Judith', vernoemd naar haar vindster Judith Dam uit Zegge, tijdelijk een kroontje op haar hoofd.

DOOR REMKO VERMUNT

Dré en Conny Scheeres staan aan het hoofd van Stichting Egelopvang Roosendaal. "En zij doen fantastisch werk", stelt wethouder Theunis. "Ze steken hun ziel en zaligheid hierin." En dat blijkt ook wel, want al twintig jaar lang vangt het stel zieke en verzwakte egels op. "Twintig jaar geleden deed ik veel vrijwilligerswerk voor een vogelopvangcentrum", vertelt Dré. Maar, omdat er in heel Noord-Brabant en Zeeland geen opvangcentrum was voor egels, werden er ook vaak egels langs gebracht. "En het lot van die egels heb ik me aangetrokken", stelt Dré. Daarom begon hij, samen met zijn vrouw Conny, een egelopvang in Roosendaal. "We zijn de enige egelopvang in heel Noord-Brabant en Zeeland." Omdat de egelopvang in Roosendaal voor iemand uit Oost-Brabant best een eindje rijden is, is zelfs besloten om speciale steunpunten op te zetten. "Zo kunnen mensen dicht bij huis, toch een egel wegbrengen."

Zieke egels

De egels die gevonden worden zijn vaak ziek of verzwakt. Of het zijn jonkies die hun moeder niet meer kunnen vinden. "Het seizoen gaat nu weer beginnen", vertelt Dré. "De egels komen uit hun winterslaap en degenen die met te weinig vetreserves zijn gaan slapen, krijgen het nu erg lastig." Daarnaast worden er in juni heel veel jonkies geboren. "Dus tot en met oktober hebben we onze handen vol aan de egels." De egel die afgelopen maandag werd uitgezet in de tuin van het Mariadal werd vorig jaar november binnengebracht bij Dré en Conny.

'Als we niets hadden gedaan, was 'ie levend opgevreten'

Judith Dam uit Zegge vond de egel tijdens het lopen met de hond. "Ik heb hem meteen naar Dré gebracht", vertelt Judith. Daar bleek dat de egel te maken had met een maag-/darmontsteking en hij werd aangevreten door maden. Dré en Conny hielpen de egel door onder andere verschillende soorten antibiotica te geven én door het dier helemaal schoon te maken. "Er zaten allemaal maden op. Als we daar niets aan hadden gedaan, was 'ie levend opgevreten."

Vrijwilligers

Vindster Judith was erg blij met de goede zorg voor 'haar' egel en besloot meteen om zich aan te melden als vrijwilligster. "Ik heb de naam overigens niet zelf verzonnen. Het klinkt zo narcistisch, maar iedereen in m'n omgeving zei dat ze hem maar Judith moesten noemen, vandaar." Naast Judith werken er nog z'n veertig andere vrijwilligers bij de opvang en dat is ook wel nodig, want Dré en Conny moeten overdag gewoon werken. "Mensen denken vaak dat dit onze fulltime job is, maar dit doen we ernaast." Voor het werk dat ze verrichten bij de opvang, krijgen ze dan ook geen geld. Sterker nog, het kost ze alleen maar geld. "Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de dierenarts en de medicijnen", vertelt Dré.

Gelden

Om geld in te zamelen staat er voor hun huis een grote container waar men oude kleding en schoenen in kunnen leveren. Daarnaast staat er ook een kleine container voor frituurvet. "Als we dat inleveren, krijgen we daar een kleine vergoeding voor. Daar bestaan we voor een groot deel van." Volgens Dré zit het probleem onder andere in de toegankelijkheid van egels. "Egels zijn nachtdieren en dat betekent dat je ze weinig ziet, maar daardoor worden ze vaak vergeten", stelt Dré. "Honden en katten zijn voor de mensen veel leuker, die kan je aaien en die zie je regelmatig." Wie overigens denkt dat Dré's lievelingsdier een egel is, die heeft het mis. "Ik vind het gewoon heel zielig voor de egels, maar mijn lievelingsdier is een eend." [l]