Bianka Mennema, Hans Ensing en Richard Pal geven toelichting op de keuze voor de locatie Roosendaal FOTO HANNEKE MARCELIS
Bianka Mennema, Hans Ensing en Richard Pal geven toelichting op de keuze voor de locatie Roosendaal FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Bravis kiest voor veel ruimte en snelle start

ROOSENDAAL - Na lang wikken en wegen heeft het Bravis Ziekenhuis toch gekozen voor de locatie Bulkenaar in Roosendaal voor de bouw van haar nieuwe ziekenhuis. Die keuze is gemaakt op basis van zeven uitgangspunten. Zowel de locatie in Bergen op Zoom, als die in Roosendaal voldeden aan de twee belangrijkste uitgangspunten.

DOOR REMKO VERMUNT

De nieuwe locatie móest tussen Bergen op Zoom en Roosendaal liggen en daarnaast móest de nieuwe locatie binnen 45 minuten te bereiken zijn. Dat de aanrijtijden van ambulances niet langer mogen zijn dat 45 minuten is namelijk wettelijk vastgelegd in Nederland.

Aanrijtijden

Aan deze twee uitgangspunten voldeden zowel de locatie in Bergen op Zoom als de locatie in Roosendaal, blijkt uit een rapport van het RIVM. Hans Ensing lichtte dat afgelopen week kort toe: "Er bestaan zorgen bij onze patiënten omdat de aanrijtijden in onder andere Sint-Annaland en Putte kritiek zijn. Maar uit het rapport van het RIVM blijkt dat beide locaties, dus ook die in Roosendaal, voor alle inwoners van ons verzorgingsgebied voldoen aan de 45 minuten norm. Daarbij hebben we ook Reimerswaal meegenomen." De afslag voor het ziekenhuis zal ook niet in Roosendaal te vinden zijn, maar bij Wouwse Plantage. "Vanaf afrit Wouwse Plantage kun je straks in één directe lijn naar het nieuwe ziekenhuis rijden. Daarmee worden de aanrijtijden voor het westen van ons gebied verkort."

Doorslaggevende punten

Naast de twee cruciale uitgangspunten, waren er ook vijf voorkeursonderwerpen. Op basis van die criteria is de keuze uiteindelijk dus ook gemaakt. Zo moet er voldoende oppervlakte beschikbaar zijn in verband met parkeermogelijkheden en mogelijke toekomstige uitbreidingen, al dan niet met samenwerkingspartners. Ook moet de locatie uiteraard toekomstbestendig zijn én op korte termijn realiseerbaar. Aan die eisen voldoet Roosendaal het beste, legt Ensing uit.

'Bulkenaar ligt voor onze patiënten bovendien het meest gunstig'

"Het gebied Zoomland is precies 12 hectare groot. Dat is ook wat wij eisen. Het gebied Bulkenaar is 42 hectare groot. Dus Bulkenaar biedt ons meer uitbreidingsmogelijkheden, ook voor onze ketenpartners. Daarnaast is Bulkenaar sneller te realiseren. Dat komt doordat je bij Zoomland vanwege de snelweg en het natura 2000 gebied veel milieu en geluidsmaatregelen moet nemen, die in Roosendaal niet nodig zijn. En Bulkenaar ligt voor onze patiënten bovendien het meest gunstig. Er wonen meer patiënten in het oosten van ons verzorgingsgebied dan in het westen ervan. Dus voor de meeste patiënten is Roosendaal dichterbij."

Reacties

Wethouder Toine Theunis laat weten blij te zijn met deze keuze. "We hebben altijd gezegd dat voor ons de juiste en goede zorg voor de patiënten in de hele regio het belangrijkst is.. Ik ben vooral trots op de ambtenaren die geweldig werk hebben verricht en op het college en de raad die mij het volledige vertrouwen gaven. Het was geen makkelijke klus om een locatie te vinden die perfect aansluit bij de eisen van Bravis. Samen met Bravis en Bergen op Zoom gaan we werken aan zorg die toegankelijk en goed is voor alle patiënten in de regio." Wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Hij had graag gezien dat Bravis zijn nieuwe hoofdlocatie op Zoomland had gerealiseerd. Maar dat is niet het geval. "Het is jammer, maar goede zorg gaat verder dan alleen maar de locatie van een nieuw ziekenhuis."

Ontsluiting Tolberg

Met de komst van het nieuwe ziekenhuis op de Bulkenaar, wordt ook de ontsluiting van Tolberg opgepakt. De benodigde nieuwe aansluiting op de A58 voor het nieuwe ziekenhuis kan dan meteen dienen als nieuwe ontsluiting voor de wijk Tolberg. [l]