Wethouder Klaar Koenraad onthulde de monitor waarop alles te zien is
Wethouder Klaar Koenraad onthulde de monitor waarop alles te zien is Foto: Christian Traets

JTC plaatst 580 zonnepanelen op 't dak

ROOSENDAAL - Wethouder Klaar Koenraad heeft afgelopen week het zonnepark op het dag van het Jan Tinbergen College officieel geopend. Dat gebeurde met de onthulling van een monitor waarop onder andere te zien is hoeveel stroom er is opgewekt.

DOOR REMKO VERMUNT

Op het dak van het hoofdgebouw aan de Schneiderlaan zijn in totaal 580 zonnepanelen geplaatst. "De school ziet zowel verantwoordelijkheid voor het eigen energieverbruik, als voor het proces van bewustwording en onderwijs rond duurzaamheid voor leerlingen", stelt rector Charles van Wettum. Om die reden worden de opbrengsten van het JTC-zonnepark op monitor gepubliceerd voor leerlingen.

Vermogen

De 580 zonnepanelen zijn goed voor een totaal vermogen van 130 kWp. Het JTC zal hiermee op jaarbasis vermoedelijk ongeveer zeventig procent van het eigen stroomverbruik opwekken. "Sinds de oplevering half maart is er eerst zes weken proefgedraaid", vertelt Van Wettum. "In die tijd is ruim 30MWh opgewekt, waarmee ruim 12.000 kg CO2-uitstoot is bespaard, het equivalent van ongeveer 40 bomen."

Nieuwbouw

Het Jan Tinbergen College heeft er bij de realisatie van de nieuwbouw bewust voor gekozen om nog geen zonnepanelen te plaatsen. Op dat moment was een investering in zonnepanelen nog niet rendabel. "Inmiddels is het dat wel, de school heeft daarom besloten tot deze investering." De nieuwbouw van het JTC (oplevering waarschijnlijk in 2020) aan de Commandobaan / Takspui zal vanaf het begin voor een fors deel van zonnepanelen worden voorzien. [l]