Eerste Jongerenroos wordt in september uitgereikt

ROOSENDAAL - Burgemeester Jacques Niederer gaat in september van dit jaar de eerste Jongerenroos uitreiken. Daarna wordt de Jongerenroos jaarlijks aan maximaal vijf personen uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

DOOR REMKO VERMUNT

De voltallige gemeenteraad nam op 11 oktober 2019 een motie aan, waarin burgemeester en wethouders werden opgeroepen om de Jongerenroos in het leven te roepen. De jongerenroos moet een onderscheiding vormen voor jongeren tot en met 25 jaar die zich op een bijzondere manier belangeloos inzetten voor de samenleving. Op dit moment bestaat al wel de Roosenspeld, maar die is tot nu toe alleen nog maar aan volwassenen uitgereikt.

Volgens de politieke partijen zijn er namelijk ook genoeg kinderen en jongeren die zich onbaatzuchtig en met passie inzetten ten gunste van de stad Roosendaal, haar dorpen, (één van haar) burgers of dieren. En daarom heeft de gemeente nu een speciale verordening opgesteld om de komst van de Jongerenroos mogelijk te maken. Tot en met 1 november van ieder kalenderjaar kunnen voortaan voordrachten voor een Jongerenroos worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Zij besluiten uiteindelijk, samen met de Jongerenraad, wie de Jongerenroos in ontvangst mag nemen. De Jongerenroos wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie en ieder jaar worden er maximaal vijf Jongerenrozen toegekend. [l]