Eric de Regt, pr-man en nauw betrokken bij de inrichting van de tentoonstelling, samen met initiatiefnemer Maurice Broeren bij de start- en finishlijn voor Donkenhof. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Eric de Regt, pr-man en nauw betrokken bij de inrichting van de tentoonstelling, samen met initiatiefnemer Maurice Broeren bij de start- en finishlijn voor Donkenhof. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Organisatie Wouws Wieler Weekend barst van ambitie

WOUW – Maurice Broeren, uitbater van Donkenhof, is een creatieve geest die goed heeft nagedacht om het 100 jarige bestaan van het Café-Zalen etablisement op gepaste wijze te vieren. Niet alleen voor hemzelf, maar vooral ook voor de inwoners van de voormalige gemeente Wouw.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Samen met een aantal enthousiastelingen vormde Broeren een denktank, die uiteindelijk met het idee kwam om de Ronde van Wouw nieuw leven in te blazen. Tijdens het Wielercafé van 12 april bleek dat het idee goed ontvangen werd en daardoor onmiddellijk op de kalender van Wielerzomer Roosendaal werd geplaatst.

Idee

“Maar na het idee komt de uitvoering”, weet Broeren als geen ander. “Daar zit een wereld van verschil tussen. Dankzij de hulp van TMZ, Trimmersbelangen Midden-Zeeland, en de expertise van de wielercomités uit de omliggende plaatsen, hebben we die vertaalslag van idee naar uitvoering kunnen maken”. Het feit dat de Ronde van Wouw terug op de kaart wordt gezet heeft bij de inwoners en wielerliefhebbers heel veel losgemaakt. “Mensen hebben spontaan aangeboden om te komen helpen, en de leden van de Molenrijders hebben de organisatie van de toertochten op zich genomen”, weet de uiterst enthousiaste Broeren te melden.

Programma

“Het weekend van 24 en 25 augustus staat helemaal in het teken van fietsen en de wielersport. We proberen zoveel mogelijk leeftijdsgroepen te betrekken”, vat De Regt de doelstelling van het weekend samen. “Zaterdag is er een gezinstocht van 35 km. en worden er 2 toertochten van 80 en 140 km gereden.”, meldt Broeren. Zondag 25 augustus organiseren we een koers voor amateurs en voor starters en plaatselijke deelnemers. Dan mag iedereen dus meefietsen. “Maar we houden ook een jeugdkoers, de zogenaamde ‘dikke-banden-race’, en een dameskoers”, vult De Regt hem aan. Rondom Donkenhof is er tijdens het weekeinde een Wielerplein ingericht, waar allerlei activiteiten rond en met de fiets plaatsvinden.

Tentoonstelling

“Heel veel mensen uit het dorp kennen de verhalen nog die passen bij de rijke historie van de Ronde van Wouw”, weet Erik de Regt inmiddels na zijn zoektocht naar materiaal. “Ze herinneren zich nog ‘het rondje rond de kerk’ dat tot 1991 in Wouw werd verreden en waarbij grote namen als Knetemann, Zoetemelk, Raas en Kuijper voorbij kwamen. Het stond dan rijen dik van het volk, en het paste bij de uitstraling van onze dorpskern als wielergemeente”. Mede dankzij de hulp van de Heemkundekring, maar ook dankzij spontane wielerliefhebbers is er heel veel materiaal beschikbaar gesteld. En hij licht nog een tipje van de sluier door aan te geven dat er mogelijk op vrijdagavond door de oud-voorzitter van het comité, Gommert Jonkers, de tentoonstelling wordt geopend.

'Veel mensen kennen de verhalen die passen bij de rijke historie van de Ronde van Wouw'

Toekomst

Over de toekomst zijn de organisatoren enigszins terughoudend. “Uiteraard willen we eerst eens zien hoe dit weekend gaat verlopen. Op grond daarvan kijken we naar de toekomst. We willen dit jaar ervaring opdoen en kijken of we het naar de toekomst toe kunnen continueren”. Om dat op positieve manier te beïnvloeden is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers die graag een bijdrage aan dit bijzondere evenement zouden willen leveren. Aanmelden kan via info@donkenhof.nl. [l]