Hugo Polderman en Jeanne Biemans maken zich sterk voor Groepswonen Roosendaal FOTO REMKO VERMUNT
Hugo Polderman en Jeanne Biemans maken zich sterk voor Groepswonen Roosendaal FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Nieuwe start voor Groepswonen Roosendaal

ROOSENDAAL - Ouderen samen laten wonen om eenzaamheid tegen te gaan. Dat is het doel van de vereniging Groepswonen Roosendaal. Op woensdag 29 mei organiseert de vereniging een nieuwe bijeenkomst om de behoefte onder ouderen te peilen voor verschillende vormen van groepswonen. "Daarna kunnen we concretere stappen maken", stellen oud-wethouder Hugo Polderman en Jeanne Biemans.

DOOR REMKO VERMUNT

De vereniging Groepswonen Roosendaal bestaat al flink wat jaren. "De vereniging is opgericht ten tijden van het vrijkomen van het Mariadal", legt Polderman uit. "De zusters waren allemaal verhuisd en het klooster kwam leeg te staan. Toen had ik het idee om een soort klooster 2.0 te beginnen." Het gebouw moest volgens Polderman beschikbaar gesteld worden aan ouderen die graag gezamenlijk iets zouden willen doen.

Mariadal

Het plan van Polderman en consorten kon rekenen op veel enthousiasme. Niet alleen de locatie (midden in het centrum), maar ook de grote tuin van het Mariadal en de afstand naar het station waren voor veel senioren grote pluspunten. Meer dan honderd mensen werden lid van de vereniging Groepswonen Roosendaal. "Maar uiteindelijk werd het Mariadal verkocht aan de provincie, die verkochten het aan de BVR Groep en straks wordt het eerst een tijdelijk onderkomen voor het stadskantoor", legt Polderman uit. Het plan om senioren in het klooster te laten wonen viel in duigen. "Daarmee zijn we heel veel leden verloren", vertelt Polderman. Toch is het plan om een vorm van groepswonen op te zetten nog steeds springlevend.

Vergrijzing

"Nederland heeft te maken met vergrijzing en ondertussen moeten de senioren steeds langer thuis blijven wonen." Ouderen die langer thuis moeten wonen, krijgen onder andere door het wegvallen van hun partner te maken met eenzaamheid. "Wij willen dat tegengaan", legt de 72-jarige Jeanne Biemans uit. Zelf verhuisde ze twee jaar geleden, samen met haar man, vanuit Wouwse Plantage naar Clarastede in de St. Theresiastraat. Inmiddels is haar man overleden, maar zelf is Jeanne nog fit en vitaal en ze woont met veel plezier in Clarastede. Daar heeft ze haar eigen voordeur, een woonkamer, badkamer, slaapkamer én een eigen keuken. "Maar, we hebben ook een gemeenschappelijke ruimte waar iedere avond gesjoeld wordt, waar op dinsdagochtend gymnastiek wordt gehouden en er worden spelletjes gespeeld." Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek, waardoor ze iedere dag wel met iemand een praatje kan maken. "Als er iemand ziek is, dan is het ook een kleine moeite om bijvoorbeeld een boodschap mee te nemen", legt Jeanne uit. Het is een vorm van groepswonen waarbij Polderman en Biemans zich prettig voelen. "Mensen krijgen weer glans in hun leven, door samen te wonen met anderen."

Verschillende vormen

"Er zijn jonge senioren van ongeveer 60/70 jaar die alleenstaand zijn, maar die geen dertig jaar meer in hun eigen woning willen blijven wonen. Ze komen niet in aanmerking voor een woning in een verzorgingstehuis, omdat ze (nog) niet zorgbehoevend zijn. Voor die senioren willen wij een nieuwe vorm van groepswonen opzetten", legt Polderman dan ook uit. Hoe dat er precies uit moet komen te zien en waar dat moet gaan gebeuren is nog niet duidelijk. "Dat is volledig afhankelijk van de vraag." Zo zijn er bijvoorbeeld vormen van groepswonen denkbaar waarbij ouderen gezamenlijk in één appartementencomplex gaan wonen. "In Dordrecht is bijvoorbeeld één etage van een flatgebouw beschikbaar gesteld voor groepswonen. De ouderen hebben allemaal een eigen appartement en één appartement is ingericht als gemeenschappelijke ruimte." Ook zijn er varianten te bedenken, waarbij de bewoners wel een eigen slaapkamer en badkamer hebben, maar waarbij ze de keuken delen met de andere bewoners. "Dat is intiem, maar ook gezellig."

Om te peilen waar in Roosendaal precies behoefte aan is, wordt op woensdag 29 mei in de Wieken vanaf 14.00 uur een bijeenkomst gehouden voor alle geïnteresseerden. [l]