Eise en Noortje spelen Vos en Kat in de musical Pinocchio
Eise en Noortje spelen Vos en Kat in de musical Pinocchio Foto: Rocket Stories

'Het onbekende verhaal van de bekende pop'

ROOSENDAAL - Stichting JONG! Theater duikt vanaf vrijdag 21 juni opnieuw het theater in voor de nieuwe voorstelling Pinocchio. "We brengen het onbekende verhaal van de bekende pop", vertelt regisseur Sander Nijssen. Met deze voorstelling keert hij terug naar z'n roots in Italië. "Ik wilde daar al langer iets mee doen, maar nu is het er eindelijk van gekomen."

DOOR REMKO VERMUNT

Stichting JONG! Theater is inmiddels al weer toe aan de negende productie. In 2011 werd het theatergezelschap opgericht en sindsdien wordt er ieder jaar, aan het begin van de zomervakantie, een voorstelling opgevoerd in De Kring. Eind vorig jaar kwam daar een kerstvoorstelling bij: Kruimeltje. Bekende verhalen zoals Peter Pan, Dracula en Herculus werden in het verleden al door regisseurs Sander Nijssen en Britt van Gastel onder handen genomen om er een echt JONG!-verhaal van te maken. "Ook dit jaar behouden we het verhaal, maar we geven er wel een draai aan zodat het bij ons past", vertelt Nijssen.

Thema's

Het verhaal van dit jaar bestaat eigenlijk uit drie thema's. Het oorspronkelijke verhaal van Pinocchio, het circus én Italië. "Mijn opa kwam uit Italië en dat vormt een belangrijk onderdeel binnen onze familie", vertelt Nijssen. "Daarom speelt het verhaal zich af in Italië." Het thema 'circus' heeft Nijssen gekozen, vanwege zijn fascinatie voor freakshows. "Een freakshow of rariteitenkabinet is eigenlijk een groep van bijzondere mensen voor wie nergens anders plek is. Ik geloof daar heel erg in en eigenlijk proberen we dat bij JONG! ook te zijn. Bij ons maakt het niet uit waar je vandaan komt of wat je talenten zijn, we zorgen altijd dat er een plekje voor je is."

Vos en Kat

En dat kunnen Noortje Heimerikx (11) en Eise Lotterman (15) alleen maar beamen. De twee spelers vertolken in deze productie de rollen van Kat en Vos. In de voorstelling speelt het tweetal een haast onafscheidelijk duo. "Het verhaal gaat over een rondtrekkend circus met kinderen waar eigenlijk geen onderdak voor is", leggen de spelers uit. "Vos maakt onderdeel uit van het circus, maar hij zet zijn vraagtekens bij het beleid van circusdirecteur Stromboli", legt Eise uit. Vos besluit weg te lopen en zelf een circus te beginnen en maakt van Kat zijn rechterhand. "Vos lokt de kinderen van het ene circus naar zijn eigen circus, maar hij heeft slechte bedoelingen en wil alleen maar zelf geld verdienen. Pinocchio is daarbij een pion in het geheel." Hoe het verhaal verder gaat, willen de spelers nog niet verklappen.

Inleven

Voor Eise (Vos) is dit inmiddels al zijn vierde jaar en zijn vijfde rol bij Stichting JONG!, maar voor Noortje is het haar eerste keer. "We zijn vorig jaar bij Kruimeltje gaan kijken en dat vond ik zo leuk, dat ik mee wilde doen", vertelt Noortje. En dat bevalt haar goed. Bij haar rol als Kat moet ze soms best wel gemeen zijn, maar dat vindt Noortje niet erg. "In het normale leven ben ik helemaal niet gemeen, maar het is niet moeilijk om te spelen hoor." Voor Eise is het wel even wennen om de slechterik te spelen. Vorig jaar vertolkte hij nog de rol van Aladdin. "Tot nu toe heb ik vooral karakters gespeeld die redelijk neutraal waren, maar Vos is wel echt een soort pestkop en dat is best even wennen." Wat daar goed bij helpt is het kostuum dat de spelers aan krijgen. Afgelopen week mochten de spelers alvast hun kostuum passen en dat heeft volgens Eise en Noortje wel geholpen. "Zodra je dat kostuum aandoet, dan verandert er iets. Dan durf je opeens veel meer te doen en dan voel je je meteen dat karakter", stellen de twee. Met nog vier repetities te gaan is er ook nog genoeg ruimte om te oefenen. "En uiteindelijk valt de puzzel helemaal op z'n plaats als we gaan repeteren in De Kring", vertelt Nijssen. "Dan komt alles samen en dat is toch anders."

Kaarten

Kaarten voor de voorstelling Pinocchio zijn nog te koop via www.dekringroosendaal.nl. De voorstelling draait op 21, 22, 26, 27, 28 en 29 juni. Op zaterdag 29 juni zijn er twee voorstellingen. Eén om 14.30 uur en één om 20.00 uur. De overige dagen speelt JONG! om 20.00 uur. [l]