Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

JONG Roosendaal: Wat doen we met oude Bravis?

ROOSENDAAL - Het duurt waarschijnlijk nog wel even voor de eerste schop in de grond gaat voor het nieuw te bouwen Bravis Ziekenhuis aan de Bulkenaar in Roosendaal, maar toch wordt er al nagedacht over de nieuwe bestemming van het 'oude' ziekenhuis. De jongerenraad van de gemeente, JONG Roosendaal, doet alvast (ongevraagd) een duit in het zakje.

DOOR REMKO VERMUNT

"We vinden het als Jongerenraad al wel belangrijk om over de toekomst na te denken. Namelijk, wat doen we dan eigenlijk met het oude pand van Bravis?" Daarom heeft de Jongerenraad verschillende scenario's uitgewerkt en als ongevraagd advies neergelegd bij het gemeentebestuur.

Woonvormen

Zo stelt de jongerenraad zichzelf onder andere de vraag: Wat kunnen we doen met een leeg ziekenhuis? En daar zijn best wel wat mogelijkheden uitgekomen. "Het ziekenhuis bestaat nu eenmaal uit verschillende kamers, die vaak ook een eigen wc en douche hebben. Het lijkt ons dan ook zinnig om deze kamers om te bouwen voor studentenkamers/-studio's", stelt de jongerenraad. Daarmee zouden de (toekomstige) studenten van Roosendaal meteen een goede huisvestingsplek hebben, maar er wordt ook gedacht aan een hybride woonvorm waar studenten samenwonen met bijvoorbeeld ouderen. Voorbeelden van dit soort scenario's zie je tegenwoordig in heel Nederland opduiken. "Juist een dynamische samenstelling van bewoners kan ook tot een interessante woonomgeving leiden."

Universiteit

Vanwege de opstelling van het ziekenhuis is er volgens de jongerenraad ook een kans voor begeleid wonen voor bijvoorbeeld jongeren die uit de Jeugdzorg of de psychiatrie komen en de stap maken naar zelfstandig wonen maar daar nog wel een beetje hulp bij nodig hebben. "Onder het mom van de 'magic buddy mix' (zoals 4@ll op de Bergrand), zouden er verschillende jongeren en volwassenen samen kunnen wonen om elkaar te ondersteunen in het zelfstandig wonen", stelt de jongerenraad. Andere opties voor het leegstaande gebouw zijn het creëren van flexplekken en (verhuurbare) kantoorplekken óf een school. "We hebben in Roosendaal nu mbo- en hbo-onderwijs. Waarom ook niet wo? Het ziekenhuis zou omgebouwd kunnen worden tot universiteit of juist een voltijd hbolocatie. Zelfs een nieuwe mbo-locatie is een mogelijkheid!"

Lastig

De jongerenraad heeft ook nog twee opties bedacht die mogelijk zouden zijn voor een leegstaand ziekenhuis, maar die wel lastig uit te voeren zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht aan een winkelvoorziening. "Het terrein zou zich kunnen lenen voor winkelvoorzieningen, maar aangezien deze zich dan tussen Designer Outlet Roosendaal en de binnenstad zou moeten ontwikkelen denken wij niet dat dit een haalbare invulling is." Daarnaast werd ook even gedacht aan een evenementenlocatie. "Echter lijkt het ons vanwege de woonvoorzieningen naast het terrein (en dus geluidsoverlast) en de nabijheid van De Stok, geen haalbare invulling."

Sloop

Mocht het pand toch gesloopt moeten worden, dan heeft de jongerenraad ook nog wel wat suggesties voor het terrein, bijvoorbeeld losse starterswoningen of een woontoren. "Een heel open terrein waar opnieuw gekeken kan worden naar starterswoningen. Vorm en invulling laten we open." Daarnaast wordt gedacht aan een extra op-/ en afrit voor bewoners van de Tolberg/Weihoek. "Een afrit voor de ambulances was er al, misschien dan maar uitbreiden met een op- en afrit voor auto's?" Of, last but not least, alle gebouwen weg en het gebied omtoveren naar een prachtig park. "Zie deze scenario's niet los van elkaar, maar probeer ze waar mogelijk te verbinden. Misschien is het juist wel mogelijk om een mooi park rondom een woontoren te bouwen of kan er juist een soort van 'foodhall' idee ontstaan tussen flexwerkplekken en kantoren? 2030 is nog ver weg, maar nu al nadenken over de toekomst kan alleen later zijn vruchten afwerpen", besluit de jongerenraad. [l]