Brugstraat in top 10 van meest onveilige wegen van Brabant

ROOSENDAAL - De Brugstraat in Roosendaal is door verkeersbureau VIA uitgeroepen tot één van de meest onveilige trajecten van Noord-Brabant. De Brugstraat staat op plek tien in de Top 10.

DOOR REMKO VERMUNT

Het afgelopen jaar is het aantal verkeersdoden en - gewonden opnieuw gestegen en daarom is verkeersbureau VIA in opdracht van politie en verzekeraars een onderzoek gestart naar de meest onveilige wegen in Nederland. Daarbij is niet alleen gekeken naar het aantal ongevallen op de trajecten in de periode 2015 tot en met 2018, maar ook naar de gereden snelheden op deze trajecten.

Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat snelheid niet het grootste probleem vormt voor een 'gevaarlijke' weg. "Opmerkelijk is dat op trajecten met een hoge ongevallenscore, waar snelheid niet het grootste probleem vormt, verhoudingsgewijs meer slachtoffers vallen." Vaak ligt het juist aan de infrastructuur in relatie tot het gebruik van de weg. Dit geldt ook voor de Brugstraat in Roosendaal. In de Brugstraat hebben de afgelopen vier jaar 29 ongevallen plaatsgevonden, waarbij vijf keer iemand gewond is geraakt. Hoewel het ongevallencijfer daarmee erg hoog ligt, scoort de Burgstraat op snelheid juist helemaal niet hoog.

Het onderzoek biedt nu handvatten aan zowel politie voor het handhaven op snelheid, als voor gemeenten en provincies over waar verbeteringen door te voeren zijn in ons wegennet. [l]