De verhuizers komen aan bij het Mariadal
De verhuizers komen aan bij het Mariadal Foto: Remko Vermunt

Eerste verenigingen verlaten het Mariadal

ROOSENDAAL - Heemkundekring 'De Vrijheijt van Rosendale' heeft afgelopen woensdag een begin gemaakt met de verhuizing naar Bovendonk. Het is één van de eerste verenigingen die daarmee weggaat uit het Mariadal. Deze maand moeten ook de andere stichtingen en verenigingen die gebruik maken van het voormalige klooster verhuizen naar de nieuwe locatie, al staat niet iedereen te springen om te verhuizen.

DOOR REMKO VERMUNT

De ruimtes in het Mariadal die de heemkundekring de afgelopen zeven jaar heeft kunnen gebruiken, staan vol met rolcontainers, dozen, kasten en stellingen. In de afgelopen jaren heeft de heemkundekring allerlei materialen verzameld die te maken hebben met de geschiedenis van Roosendaal. Van oude telefoons en typemachines tot krantenknipsels en foto's. "Vandaag verhuizen we alleen de kasten en de stellingen. Pas op 17 juni gaan we ook de rest van de inboedel verhuizen, zodat we op Bovendonk meteen alles op z'n plek kunnen zetten", vertelt Caspar Dingjan. Als bestuurslid heeft hij zich opgeworpen als verhuiscoördinator om alles in goede banen te leiden. Op iedere doos of rolcontainer zit dan ook een sticker met daarop een nummer. "We krijgen in het nieuwe gebouw zeven verschillende ruimtes tot onze beschikking", legt Dingjan uit. De totale vloeroppervlakte komt daarmee op 250 vierkante meter ten opzichte van de 270 vierkante meter die de heemkundekring nu gebruikt. "Maar dat moet voldoende zijn." Sommige ruimtes gaat de heemkundekring delen met fotoclub ERSA. "Zo kunnen we de huur delen en dat scheelt voor beiden."

Vrijwilligers

Op de nieuwe locatie komt onder andere een opslagruimte, een werkruimte, een vergaderzaal en een bestuurskamer. "Ik hoop in september alles weer op z'n plek te hebben. We zitten natuurlijk met de zomervakantie, waarin veel mensen op vakantie zijn én we hebben gewoon niet veel mensen die kunnen helpen met het uitpakken van alle dozen", legt Dingjan uit. Veel van de leden zijn immers boven de 65 jaar en hoewel Dingjan spreekt van vitale ouderen, kunnen ze vaak meer een uurtje of twee helpen op een dag.

Nieuwe locatie

Hoewel de ruimtes op Bovendonk wel een beetje verspreid zitten door het gebouw, is Dingjan toch positief over de verhuizing. "Natuurlijk, het Mariadal heeft een hele mooie historische achtergrond die ons aanspreekt, maar het pand heeft ook z'n minpunten", vertelt Dingjan. Parkeren is één van de problemen bij het Mariadal "Maar je kan hier ook niet met een rolstoel komen én we hebben bijna geen ruimte waar we lezingen of exposities kunnen houden voor onze zevenhonderd leden." Op de nieuwe locatie zitten alle ruimtes op de begane grond, er is voldoende parkeergelegenheid én er zijn ruimtes voor grotere groepen. "Dit zeg ik op persoonlijke titel, maar wat mij betreft is de verhuizing dus wel positief." Zoals alle verenigingen moet de heemkundekring op de nieuwe locatie wel meer huur betalen per maand. "Maar, we hebben in het Mariadal gewoon veel geluk gehad. De prijs die we hier betaalden matcht niet bij de ruimtes die we huurden." De hogere huurprijs wordt betaald uit de contributie van de leden, aangezien dat de enige inkomsten zijn van de vereniging.

Alternatieve locatie

Toch zijn er ook verenigingen die niet mee verhuizen naar de nieuwe locatie, zoals de Stichting Levende Molens. "Ons bestuur heeft een aanbod gekregen van de Stichting Cultuurhuis Bovendonk, om een ruimte met een vergelijkbare oppervlakte als in Mariadal te huren voor ca. 2.700 euro per jaar. Ter vergelijking: momenteel betalen we nog 1.200 euro per jaar en dit zou dus meer dan een verdubbeling van de kosten betekenen", laat de stichting weten. De prijsverhoging is voor de stichting die leeft van donaties en de verkoop van boeken onbetaalbaar. "Een kleiner lokaal van ongeveer 55 m2 (dus dertig procent kleiner) zou nog altijd 1.600 euro kosten (ofwel dertig procent meer t.o.v. de huidige huur)." Daarom is de stichting op zoek gegaan naar een alternatieve locatie. "Een en ander betekent wel, dat de stichting na ruim dertig jaar Roosendaal gaat verlaten, want de vereniging verhuist naar België." Afgelopen vrijdag is dan ook een ploeg aan de slag gegaan om de honderden dozen in de verhuiswagen te laden. [l]

Caspar Dingjan bij de rolcontainers die mee moeten naar Bovendonk