Wandeling in natuurgebied De Brand

ROOSENDAAL - Op zondag 23 juni organiseert de KNNV/IVN afd. Roosendaal een wandeling o.l.v. een natuurgids in natuurgebied De Brand wat gelegen is ten noorden van Udenhout. Het maakt deel uit van de Loonse en Drunense Duinen.

De vertrektijd is 08.30 uur vanaf de parkeerplaats Visdonk Lodge, Rozenvendreef 2 in Roosendaal of ter plaatse om 09.30 uur bij brasserie Boslust/De Kat, Schoorstraat 37 te Udenhout. De wandeling duurt tot 14.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden en iedereen is welkom.
Natuurgebied De Brand is eigendom van Brabants Landschap. Het woord Brand komt van brandstof. Oorspronkelijk lag hier veen wat vanaf 1200 is afgegraven om te verbranden. Na die periode is het beplant met linde, iep, es, haagbeuk, vogelkers en zoete kers. Langzaam verving de mens deze soorten en de zomereik werd aangeplant. Het gebied is nu een afwisseling van bloemrijke weides en vochtige bossen. Bijzondere waarnemingen zijn te verwachten en in het bijzonder richt Hein Nouwens, de gids, zich op insecten en hun belagers.
Brabants Landschap heeft stappen gezet om het oorspronkelijk bos terug te krijgen en er wordt beoogd de waterhuishouding aan te passen in en rond het gebied ter verbetering van de kwaliteit en kwantiteit voor de natte natuurwaarden. Hein Nouwens zal veel informatie kunnen geven over de voortgang van de werkzaamheden en met trots zal hij kunnen spreken over Herstel van de Natte Natuurparel De Brand. [l]