Afbeelding
Foto:

Bijzondere standhouder op Exotische Markt Nispen

NISPEN - Op de Exotische Markt, die op 30 juni plaatsvindt in Nispen, staat dit jaar een bijzonder standhouder. Perla de Heer uit Roosendaal heeft in Borneo gewoond en hier kennisgemaakt met een nomadisch volk uit de jungle, de Penan stam.

"Van nature leeft deze stam al honderden jaren volgens de regels van duurzaamheid en heeft een indrukwekkende kennis van het regenwoud", vertelt Perla de Heer. "Een belangrijk woord in de Penan-taal is 'molong', dat zoiets betekent als 'nooit méér nemen dan je nodig hebt'. Ze waren bezig met duurzaamheid lang voordat de westerse wereld het belang ervan inzag." Door de verwoesting en houtkap van het regenwoud heeft een groot deel van deze mensen zich noodgedwongen permanent moeten vestigen in een samenleving waarin geld een belangrijke rol speelt. "Daarom komt het gezinsinkomen voor een groot deel neer op de vrouwen van de stam. Deze kunnen ontzettend goed weven en vlechten."

De manden en tassen die zij weven, worden door Perla de Heer verkocht op de Exotische markt. Het volledige bedrag dat daarmee binnenkomt gaat naar de stichting Helping Hands Penan. De organisatie is dan ook erg blij met de toevoeging van deze standhouder op de markt. "Ze zijn met liefde geweven en krijgen ook zo zoetjes aan meer aandacht in de high-end modewereld. Hun ontwerpen en kleurcombinaties zijn al verschenen in glossy's als Marie-Claire, dus een geweldig item om te hebben." [l]