Ook de derde wijkbijeenkomst van Langdonk werd goed bezocht. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Ook de derde wijkbijeenkomst van Langdonk werd goed bezocht. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto:

"In iedere straat kennen we wel iemand"

ROOSENDAAL – In de aula van het Da Vinci College vond afgelopen maandag de derde wijkbijeenkomst plaats voor de bewoners van Langdonk. Buurtopbouwwerker Ad van de Vrede is de enthousiaste kartrekker die al menig organisatie, vereniging en vrijwilliger samen heeft gebracht.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Dat enthousiasme heeft zich binnen Langdonk Voor Elkaar vertaald tot een unieke vorm van samenwerking, waarbij nagenoeg alle maatschappelijke partijen betrokken zijn. Tijdens de bijeenkomst bleek ook dat het niet gaat om een vraag- en antwoordspel, maar om met elkaar de wijk Langdonk een nieuwe toekomst te verschaffen.

De inleiding

Zoals gezegd werkt het enthousiasme van Van de Vrede als inleider aanstekelijk. Door zijn gedrevenheid, en dankzij de hulp van al die anderen, kwamen er op deze wijkbijeenkomst zo’n 55 personen af. Een groot gedeelte betrof bewoners van de wijk, maar ook nagenoeg alle instanties die binnen Langdonk hun bijdrage leveren, waren vertegenwoordigd. Van de Vrede benadrukte dat het derde deel van de wijkbewoners niet westers is. “Het is moeilijk om hen bij een dergelijke bijeenkomst te betrekken, terwijl het voor de hele wijk van belang is dat ze weet hebben van wat er allemaal gebeurt”.

Vitaliteit

De buurtopbouwwerker van Langdonk en Coördinator van de Buurtpreventie in Roosendaal gaf aan dat er tweejaarlijks een toetsing plaatsvindt om de vitaliteit van iedere wijk te meten. “In Langdonk zijn er drie onderdelen die vragen om verbetering. Armoede, werkeloosheid en fysieke omstandigheden zijn de aandachtsgebieden waar de organisaties op gefocust zijn.” Hij sloot positief af door aan te geven dat er al heel wat dingen zijn verbeterd. “Met name het veiligheidsgevoel is sterk verbeterd.”

Veiligheid

Tijdens de bepreking met wijkagent Bas Nielen werd er nog wel even over die veiligheid doorgepraat. “Op de allereerste plaats geef ik de mensen van de Buurtpreventie een groot compliment. Zij zijn de ogen en oren van ons in de wijk en helpen daar waar mogelijk”. Maar zo constateerde hij ook, is er altijd ruimte voor verbetering. De bewoners benoemden een aantal zaken waar ze nogal last van hebben: “De verkeerssnelheid, de rommel die overal ligt, slecht onderhouden erfafscheidingen en de verpaupering”. Nielen verwees daarnaast ook naar de Buiten Beter app van de gemeente. “Door melding te maken van misstanden, door ze te fotograferen en beschrijven, kan er snel gehandeld of ingegrepen worden”.

'Met name het
veiligheidsgevoel
is sterk verbeterd'

Wijkactiviteiten

“De leefbaarheid van onze wijk is de afgelopen 3 jaar duidelijk verbeterd. We moeten dat zien voort te zetten, door mensen te betrekken bij wat er allemaal in onze wijk gedaan wordt”, vulden Ilse Nooijens van Alwel en Ad van de Vrede van WijZijn elkaar aan. Uiteraardwilden een aantal wijkbewoners dat het gebouw van de Goede Herder een wijkgebouw zou worden. Daarin was met name Van de Vrede terughoudend. “Je moet eerst weten wat je daar wilt gaan doen, hoe je dat denkt te financieren en wie er als vrijwilliger een bijdrage kan en wil leveren”. Veel waardering was er overigens ook voor de werkgroep Schoon Langdonk die erg actief in de wijk is.

Gezondheid

Sandra van Gent en Denis Koeijvoets presenteerden zich als wijkzuster en als voedings- en lifestylecoach. Daarbij werd stilgestaan bij de keuze voor gezonde voeding en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Ook werd benadrukt dat de niet-westerse bewoners moeilijker te benaderen zijn, en daardoor mogelijk niet altijd weten welke zorg er beschikbaar is. [l]