Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

SamTheVan brengt een lach op je gezicht

ROOSENDAAL - Een éénpersoonsbed, twee pitten om op te koken, een gootsteen, een toilet en zelfs een douche. De zeventien jaar oude Renault Kangoo van Malou van Rede is de afgelopen tijd volledig omgebouwd tot een volwaardige éénpersoonscamper. "Eigenlijk mag je het niet eens een camper noemen, daarom heb ik hem SamTheVan genoemd", vertelt Malou van Rede die afgelopen dinsdag is vertrokken. Bestemming: onbekend.

DOOR REMKO VERMUNT

Malou is met recht een bekende Roosendaler te noemen. Niet alleen was ze de afgelopen vijf jaar nar van Tullepetaonestad, ze is tevens eigenaresse van dansstudio Sisa. "De dansschool is tien maanden per jaar geopend, maar tijdens de schoolvakanties glip ik er graag even tussenuit", vertelt ze in haar kleine huisje op wielen. Terwijl ze vol enthousiasme vertelt over haar bus, haar hond Daantje en de reis die ze gaat maken, horen we op de achtergrond iemand aan komen fietsen. "Op de camping, op de camping", zingt een passant met een brede lach op z'n gezicht. "Dat is precies wat ik wilde bereiken met deze bus", lacht Malou. "Mensen moeten blij worden als ze hem zien, want ik word er zelf ook gewoon heel blij van."

Sam the Van

Het idee voor SamTheVan is slecht een paar maanden geleden ontstaan. "Begin dit jaar kreeg ik mijn hond: Daantje. Ik reisde altijd al veel, maar ik wilde nu wel op reis met Daantje en ik wil haar liever niet in een vliegtuig stoppen", legt Malou uit. Daarom ging ze op zoek naar een compacte manier om samen te reizen. "Ik wilde geen grote camper en ook geen duur Volkswagenbusje. Uiteindelijk opperde iemand via social media om eens bij een Renault Kangoo te kijken." En zo geschiedde. Ze kocht een busje en ging, met hulp van anderen, aan de slag. "Ik had nog nooit een schilderij opgehangen, dus ik heb gedurende dit project wel heel veel geleerd." Zo legde ze onder andere zelf de vloer in het busje. "En ik heb nu zelfs een gereedschapsset bij me." Vol trots laat ze een hamer, waterpomptang én schroevendraaiers zien. "En we gaan nog stickertjes plakken op alle onderdelen onder de motorkap, zodat ik altijd weet waar alles zit."

Route

Eerder dit jaar werd SamTheVan al uitgeprobeerd tijdens een zesdaagse trip naar het noorden van het land. "Toen kwam ik er wel achter dat er nog wat dingetjes aangepast moesten worden. Mijn kleren lagen onder bed, wat niet handig is als je je wil omkleden om te gaan slapen." Maar afgelopen dinsdag was Sam helemaal klaar voor een reis van negen weken, want op 2 september moet Malou weer lesgeven. "Ik vertrek eerst richting het noorden, waarschijnlijk richting Utrecht, dan Hengelo en de grens over naar Duitsland." Een plan heeft Malou eigenlijk niet. "Ik heb wel een soort van route in mijn hoofd. Ik wil eerst via Denemarken, Zweden en Noorwegen rijden en dan via Finland, Estland, Letland, Litouwen weer naar het zuiden om uiteindelijk via Italië en Spanje te rijden, maar misschien is Noorwegen wel zo leuk dat ik er gewoon drie weken blijf." Daarbij wil Malou de campings zoveel mogelijk mijden en vooral lekker de natuur ingaan en wildkamperen.

Spannend

Bang voor wat er komen gaat, is Malou in ieder geval niet. "Ik zeg altijd tegen mijn kinderen bij de dansstudio: 'Er zijn meer goede mensen, dan slechte.' Daarnaast ben ik gewoon niet zo bang aangelegd." Toch heeft ze voor alle zekerheid wel een paar voorzorgsmaatregelen getroffen. "Rondom de bus zitten gordijntjes, dus niemand kan mij zien als ik lig te slapen. En niemand verwacht überhaupt dat er iemand in slaapt, want daar is 'ie veel te klein voor." Het bed is dan ook 'maar' 1,70 meter lang. "Maar ik ben zelf 1.58 meter dus dat is groot genoeg, daarnaast heb ik een zakmes naast m'n bed liggen", lacht ze.

Verhaaltjes

Onderweg blijft Malou wel gewoon werken. "Als ondernemer kan je niet opeens van de aardbodem verdwijnen." Daarnaast wil ze ook heel graag haar avonturen delen. "Zoals tips over de leuke plekjes die ik tegenkom, maar ik wil de lezers ook inspireren om eens van de gebaande paden af te wijken. Daarom ga ik op mijn website allemaal korte verhaaltjes plaatsen." Wil je Malou volgen tijdens haar reis? Kijk dan op www.liefsvanmalou.nl [l]

Afbeelding