Wethouder Toine Theunis, Michel Marijnen en Geert van der Horst proosten op de sleuteloverdracht FOTO REMKO VERMUNT
Wethouder Toine Theunis, Michel Marijnen en Geert van der Horst proosten op de sleuteloverdracht FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Bovendonk 111 wordt dé culturele huiskamer

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis mocht afgelopen week symbolisch de sleutel overhandigen aan de gebruikers van het Cultuurhuis aan Bovendonk 111. Verenigingen die voorheen in het Mariadal gevestigd zaten, kregen tot 1 juli de tijd om te verhuizen naar de nieuwe locatie. Maar, er moet nog veel gebeuren.

DOOR REMKO VERMUNT

Een groepje van ongeveer dertig mensen was aanwezig bij het officiƫle moment en samen met hen blikte wethouder Toine Theunis kort terug op het proces. "Een lange tijd was ik de grote boeman", stelde de wethouder. "Ik wilde het Essentgebouw verkopen en later ook het Mariadal, maar in beide gebouwen zaten wel een aantal clubjes en verenigingen." Die verenigingen moesten allemaal nieuw onderdak zoeken en omdat hij het 'probleem' zelf had veroorzaakt, ging de wethouder ook op zoek naar een oplossing. "En uiteindelijk kwamen we terecht bij dit pand. Het is een goed pand met veel parkeergelegenheid en veel mogelijkheden", stelt Theunis.

Cultuurhuis

En zo geschiedde. Oud-burgemeester Michel Marijnen werd aangesteld als kwartiermaker en hij ging met alle clubjes en verenigingen om de tafel zitten om de wensen te bespreken. Daarnaast werd een bestuur gevormd met Roosendalers die de kar van het Cultuurhuis zouden gaan trekken. Dat bestuur heeft een duidelijke visie. Alle verenigingen en clubs met een culturele achtergrond mogen zitting nemen in het Cultuurhuis. "Het maakt niet uit of het om folklore gaat, cultuurhistorische groepen of moderne kunst, als het maar met cultuur te maken heeft", vertelt Geert van der Horst, voorzitter van stichting Cultuurhuis Bovendonk.

Duurzaamheid

Wat hem betreft had de sleuteloverdracht wat minder officieel gemogen. "Het had wat kleinschaliger gekund, want het is allemaal nog onder constructie", vertelt Van der Horst. "We hebben wel al veel gedaan, maar er moet ook nog een hoop gebeuren." Zo is het pand van top tot teen schoongemaakt, gaten in de vloeren zijn gedicht, het water stroomt weer, er is een alarm aangebracht en de kantine is ingericht met oud meubilair uit het Mariadal. "Maar, vooral op het gebied van duurzaamheid moet er nog veel gebeuren", vertelt Van der Horst. "Toen dit nog een school was, werd er 60.000 euro aan energiekosten betaald. Dat kunnen wij niet betalen", vult Wim van den Bergh hem aan. De vereniging is immers met nul euro in de kas begonnen. Gelukkig heeft de gemeente een flink bedrag gereserveerd voor het verduurzamen van het gebouw. Zo moet het enkel glas vervangen worden en er moet betere zonwering komen. "Maar dat gaat wel even duren." Ondertussen moet er ook nog een wifi-netwerk worden aangelegd in het gebouw.

Beeldcollectief

Dat er nog veel gedaan moet worden, beaamt ook Fons van Eekelen van Beeldcollectief West-Brabant. "We zijn twee weken geleden verhuisd, maar er moet nog wel het een en ander gedaan worden." Zo moet het fotografencollectief onder andere nog een studio opbouwen. "We hadden in het Mariadal twee ruimtes en dat was best gezellig." In het nieuwe Cultuurhuis heeft de vereniging een kleinere ruimte om de kosten een beetje te drukken. "Het is allemaal nog afwachten hoe het uit gaat pakken. Dit gebouw is moderner en comfortabeler en als ze woord houden en het pand inderdaad verduurzamen, dan is het ook toekomstproof. Dan is er voortuitgang."

Huiskamer

Nu de verenigingen uit het Mariadal voor een groot deel over zijn, wordt de volgende stap de verhuizing van de gebruikers van het Essentgebouw. De verschillende toneelverenigingen die hier gevestigd zitten, gaan binnenkort verhuizen. "We hebben op dit moment veertien verenigingen in huis, maar er zijn nog ruimtes beschikbaar", vertelt Van den Bergh. "Gelukkig zijn er al beeldende kunstenaars en gebruikers uit de Suite die zich hebben gemeld. Zij willen graag een ruimte huren in het Cultuurhuis." De droom van wethouder Toine Theunis is dat het Cultuurhuis straks echt een hotspot wordt in Roosendaal. "Het zou mooi zijn als gezinnen straks op een zondagmiddag kunnen zeggen: 'Kom we gaan naar het Cultuurhuis'. En dat ze dan naar de treinen van Post B kunnen kijken, of een documentaire van ERSA of een tentoonstelling van de Heemkundekring." Geert van der Horst deelt die droom. "Dit moet echt de culturele huiskamer van Roosendaal worden." [l]