Opnieuw subsidie voor vervuilde grond door drugs

ROOSENDAAL - Grondeigenaren die hun grond moeten laten saneren door een drugsdumping kunnen subsidie aanvragen voor de kosten hiervan.

DOOR REMKO VERMUNT

Dat laat burgemeester Jacques Niederer weten. De gemeente Roosendaal werd vorig jaar zeven keer geconfronteerd met synthetisch drugsafval, waarvan zes op gemeentegrond en één op grond van particulieren. "Dit jaar heeft er tot op heden één dumping van synthetisch drugsafval op gemeentegrond plaatsgevonden", aldus de burgemeester.

Het opruimen van het drugsafval loopt vaak hoog in de papieren, omdat de grond gesaneerd moet worden zodra er vloeistoffen in de boden zijn gelopen. "Door de Provincie Noord-Brabant is (weer) een subsidieregeling opengesteld voor een tegemoetkoming in de kosten. Deze tegemoetkoming bedraagt maximaal vijftig procent van de totale opruimkosten." Dat geldt niet alleen voor de gemeente, maar ook voor andere grondeigenaren zoals waterschappen, organisaties die natuurgebieden beheren maar ook particuliere grondeigenaren kunnen een beroep doen op deze regeling.

Overigens mag de gemeente de kosten van het opruimen van drugsafval niet zomaar verhalen op grondeigenaren als zij zelf niet kunnen doen aan het feit dat er op hun perceel drugsafval is gedumpt. "Mocht deze situatie zich voordoen, dan zullen wij in het licht van deze uitspraak handelen."[l]