Sint Christoffelparochie gaat aan de slag met Rebuilt

THOLEN - De geschiedenis van deze parochie start in 2008 door het samenvoegen van vier bestaande parochies: H. Quirinus te Halsteren, H. Antonius van Padua te Lepelstraat, Onze Lieve Vrouw Hemelvaart te Tholen en de H. Willibrordus te Oud Vossemeer. Dit zijn nu de 4 parochiekernen van deze parochie. De Sint-Christoffelparochie gaat aan de slag met Rebuilt. Rebuilt is de ervaring van een parochie in Maryland in de Verenigde Staten van Amerika, die vernieuwing zocht en gevonden heeft.

Pastoor Michael White en Tom Corcoran nemen de lezer van het boek Rebuilt mee naar hun parochie en laten zien dat het mogelijk is om een parochie opnieuw levend te maken. De parochie welke zij onder hun hoede hadden was erg in zichzelf gekeerd, vooral op de "eigen" vertrouwde groep kerkgangers zonder aanbod voor jongeren in het bijzonder. Het kerkbezoek nam zienderogen af en er waren voortdurend conflicten. Niemand had in de gaten dat deze parochie voor "buitenstaanders" en zelfs voor de gelovigen binnen de kerkgemeenschap afstotend was.

Uiteindelijk hebben de veranderingen die zij hebben doorgevoerd in hun parochie geleid tot een levendige gemeenschap van gelovigen die zelfs uit de wijde omtrek daarvan komen.

Parochieplan

Dat ook ons parochieplan door het Rebuilt-proces beïnvloed zal gaan worden is overduidelijk maar ook onvermijdelijk. De inzet van het pastorale team en het gebruik van de kerkelijke gebouwen zullen ook de nodige aandacht vergen. Om dat in goede banen te leiden, zal ook voor de gebouwen een plan gemaakt moeten worden.

Gebouwenplan

In het gebouwenplan zal vooral gekeken moeten worden welke functie de diverse gebouwen hebben binnen de Sint Christoffel parochie en of deze nog voldoen of dat er aanpassingen nodig zijn. Voor het opstellen van het concept-gebouwenplan wordt een gebouwencommissie opgericht die voor elk gebouw het beoogd gebruik zal aangeven (parochiekerk, kerk, kapel). Zij doet dit op basis van de benodigde gegevens en het pastoraal plan.

Tevens zal zij de behoefte aangeven van pastorieën, pastorale steunpunten en devotiekapellen. Het concept-gebouwenplan wordt voorgelegd aan het parochiebestuur die het conceptplan integraal over kan nemen of evt. bijstellen in overleg met de gebouwencommissie. Nadat parochianen zijn geïnformeerd en gehoord stelt het parochiebestuur het gebouwenplan vast. Na deze vaststelling zit het werk voor de gebouwencommissie erop en wordt zij van haar taak ontheven.

Deze commissie zal opgebouwd zijn uit vrijwilligers die elk een andere deskundigheid bezitten:

- een commissielid met bouwkundige kennis

- een commissielid met pastorale kennis

- een commissielid met financiële kennis

- een commissielid met secretariële kennis

Aanvullend zal een functionaris van het Bisdom de commissie bijstaan in het gehele proces. Om deze commissie in te kunnen stellen zijn 4 vrijwilligers nodig die al dan niet uit de 4 parochiekernen afkomstig kunnen zijn.

Mocht u na het lezen van dit artikel belangstelling hebben om als commissielid in de gebouwencommissie hieraan mee te werken, kunt u contact opnemen met de parochiekerncommissie (PKC) in uw woonplaats of een e-mail zenden naar de secretaris van de Sint Christoffel parochie: bwiddershoven@ziggo.nl. [l]