Thema avond: "Wat zegt Augustinus over staat en maatschappij?"

THOLEN - Op maandag 13 januari organiseert de SGP-Tholen in samenwerking met SGP-Kapelle in de Hervormde Kerk van Kapelle een thema avond over een belangwekkend boek uit de geschiedenis: De Stad van God. De spreker is drs. J.W.C.M. van Reisen en zijn lezing is getiteld: ‘Wat zegt Augustinus over staat en maatschappij?’ Aanvang: 19.30 uur. Toegang is vrij en er is een boekentafel van de werken van Augustinus aanwezig.

Van Reisen wijdde zijn leven aan de werken van onder andere kerkvader Augustinus. Hij is secretaris van het Augustijns Instituut en heeft als zodanig bemoeienis met de promotie van het gedachtengoed van Augustinus. Het Instituut heeft in de achterliggende decennia vlijtig veel bekend en onbekend werk uit de Vroege Kerk vertaald en in goed leesbaar Nederlands op de markt gebracht. Van Reisen leverde daaraan steeds bijdragen.

Voor velen heeft Augustinus’ naam een bekende klank, maar daar blijft het bij. Anderen weten zich ook nog wat citaten te herinneren, maar missen overzicht. Voor alle geïnteresseerden in de samenleving (inclusief het bestuur ervan) is er deze avond gelegenheid kennis te maken of kennis op te frissen over de man die twee wereldberoemde boeken schreef: De Belijdenissen en De Stad van God. Deze avond is bedoeld om zich te verrijken met de schat van ideeën die Augustinus heeft ontwikkeld in dit boek van meer dan 1000 bladzijden. Ideeën over God en de mens, over God en de staat, over God en de geschiedenis, over God en de toekomst, over God en de samenleving. Heeft deze denker de 21e-eeuwse Nederlander in een seculier land iets te zeggen? Zeker weten!

Aardig om te weten dat in de vroege middeleeuwen De stad van God bijna een heilig boek was. Niemand minder dan Karel de Grote had het onder zijn hoofdkussen. Het was niet alleen een encyclopedie voor geleerden en dichters, maar het werd ook gebruikt door monniken als ze mediteerden. Later grepen hervormers voor de ontwikkeling van hun ideeën terug op deze kerkvader, wiens werk toen al 1000 jaar oud was! [l]