Afbeelding
Foto:

Koopkracht stijgt vooral bij werkenden met kinderen

Vooral werkenden met kinderen gaan er in 2020 in koopkracht op vooruit. Dat blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft gemaakt.

Dankzij beleidsmaatregelen en loonstijgingen stijgt de koopkracht van werkenden met kinderen over het algemeen met 1,5 tot 2,5 procent, maar er zijn ook gezinnen die er wel 3,5 tot 4,5 procent in koopkracht op vooruit gaan.

Lager

De uitkeringen gaan ook omhoog, maar blijven achter bij de loonstijgingen. De koopkrachtstijging voor mensen met een uitkering en gepensioneerden is aldus het NIBUD dan ook lager, vaak minder dan 1 procent.

Pensioen

De prijzen stijgen met gemiddeld 1,6 procent en de gemiddelde loonstijging is 2,8 procent. Veel werkenden profiteren van de verhoging van de arbeidskorting. Mensen met een bijstandsuitkering gaan er nauwelijks op vooruit. Hun koopkrachtstijging blijft steken onder de 1 procent, wat betekent dat zij per maand slechts 10 tot 20 euro meer te besteden hebben, zo heeft het NIBUD berekend. Voor veel gepensioneerden met alleen AOW of daarbij een klein pensioen geldt hetzelfde. Daarnaast blijft hun koopkrachtstijging achter doordat de pensioenen opnieuw niet worden geïndexeerd.[l] FOTO SHUTTERSTOCK