Mathieu van der Poel laat Toon Aerts achter zich. FOTO JEROEN VAN OPSTAL
Mathieu van der Poel laat Toon Aerts achter zich. FOTO JEROEN VAN OPSTAL Foto: Jeroen van Opstal

Mathieu van der Poel met afstand de sterkste

HOOGERHEIDE - Een week voor het wereldkampioenschap veldrijden in Zwitserland lijkt Mathieu van der Poel in topvorm. Zondag was het duidelijk in Hoogerheide: als Van der Poel in vorm is, kan niemand bij hem in het spoor blijven.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De vele duizenden supporters, die genoten van de prachtige ambiance in de wielergemeente en het lenteachtige weer, leken zondag een spannende race voorgeschoteld te krijgen. Tot halverwege de koers bleef een groepje renners, met Mathieu van der Poel en de Belgische rivalen voor de wereldbekerzege Toon Aerts en Eli Iserbyt, dicht bij elkaar. Een aantal renners waagde wel pogingen om weg te komen, maar niemand pakte veel meters. Na een paar ronden vond de wereldkampioen het echter genoeg. Hij demarreerde en sloeg direct een gapend gat dat naarmate de race vorderde alleen maar groter werd.

Op de streep had Van der Poel 38 seconden voorsprong op de nummer twee. Het was zijn vijfde wereldbekerzege van het seizoen. Na afloop zei hij voor de camera van Sporza blij te zijn met de zege. “Ik heb er alles aan gedaan om in topconditie aan de start van het WK te staan. Ik heb het gevoel dat we goed getimed hebben en dat ik nu honderd procent ben. Hopelijk vind ik volgende week weer die punch." Het wereldkampioenschap vindt zaterdag en zondag plaats in het Zwitserse Dübendorf.

Eindzege

Aerts kwam als tweede over de meet. Hij was iets sterker dan Iserbyt en pakte daarmee de eindzege in het wereldbekerklassement. Wout van Aert, in voorgaande jaren de grote concurrent van Van der Poel, liet in Hoogerheide zien op de weg terug te zijn. De Vlaming herstelt nog altijd van zijn zware val in de Tour de France. Hij kwam zondag als achtste over de streep.

Vrouwen

Bij de vrouwen was het wel spannend tot het einde. Daar won Lucinda Brand. Zij was de sterkste van een groepje van zes renners dat elkaar de hele race niet losliet. Favoriete Ceylin del Carmen Alvarado leek op de zege af te stevenen, maar viel in het zicht van de streep op de schuine kant. Brand bleek in de sprint de sterkste van de overblijvers. Annemarie Worst werd tweede en wereldkampioene Sanne Cant derde. Alvarado kwam als zesde over de streep. Shirin van Anrooij uit Kapelle werd knap zevende.

Door haar tweede plaats pakte Worst de eindzege in het klassement van de wereldbeker. Ryan Kamp was eerder op de dag het sterkste bij de MenU23 en Dario Lillo uit Zwitserland bij de junioren.[l]