Afbeelding
Foto:

Experiment: dag minder werken met behoud van loon

Een dag minder werken per week en aan het eind van de maand toch hetzelfde loon uitbetaald krijgen. Wie wil dat nou niet?

Het marketingbedrijf Loyals uit Mijdrecht (provincie Utrecht) kondigde vorige week aan vanaf februari als test af te stappen van de vijfdaagse werkweek en een dag minder te gaan werken, maar wel met behoud van hetzelfde salaris. Werknemers in onze regio klinkt het waarschijnlijk als muziek in de oren.

Experiment

Helemaal nieuw is het initiatief van het marketingbedrijf niet. In Nieuw-Zeeland besloot het bedrijf Perpetual Guardian twee jaar geleden, ook als experiment, voor hetzelfde concept. Ook in Scandinaviƫ wordt al langer geƫxperimenteerd met kortere werkweken- en tijden.

Focusdag

De vijfdaagse werkweek is steeds vaker onderwerp van discussie omdat de werkdruk bij werknemers steeds hoger wordt en het aantal gevallen van burn-outs landelijk groeit. Loyals heeft de vijfde dag van de week uitgeroepen tot zogeheten focusdag. Hoe het personeel die in gaat vullen, mag iedere werknemer zelf bepalen. 'Waar de een weer tijd heeft om het wielrennen op te pakken, kiest de ander ervoor om een deel van de tijd te besteden aan een nieuwe opleiding. Key hierin is dat de dag wordt ingezet om onszelf weer helemaal op te laden', aldus het bedrijf. Goed idee?[l] FOTO SHUTTERSTOCK