De Kruittoren is een van de nieuwbouwprojecten op Tholen. ARCHIEFFOTO RIEN BURGERS
De Kruittoren is een van de nieuwbouwprojecten op Tholen. ARCHIEFFOTO RIEN BURGERS Foto: Rien Burgers

Chapeau: Direct gevolg is dat alle woningbouwprojecten die nu op de planning staan doorgang kunnen vinden

Tholen heeft veel meer woningen nodig dan verwacht

THOLEN - Alle woningbouwprojecten die nu op de planning staan op het eiland Tholen krijgen groen licht. Dat blijkt uit het 'Perspectief op wonen en woningbouw West-Brabant West' waar ook Tholen in opgenomen is. Uit de woningbouwprognose bleek eerder dat Tholen tot 2025 zo'n 509 extra woningen nodig had, maar dat aantal is fors toegenomen. De huidige provinciale prognose, geeft voor Tholen voor de komende tien jaar een verwachte groei van de woningbehoefte van 1069 woningen aan.

DOOR VERA DE GEUS

De aanpassingen die de provincie heeft gedaan in de woningbouwprognose pakken gunstig uit voor Tholen. De gemeente heeft, samen met gemeenten in West-Brabant, afspraken gemaakt voor de komende jaren over wie wat bouwt, wanneer en voor welke doelgroep. Uit de prognoses voor de komende jaren blijkt dat er in West-Brabant West en Tholen de komende tien jaar een behoefte is aan ongeveer 8750 woningen. Met wat de gemeenten nu al op de planning hebben staan komen er de komende jaren zo'n 10.570 woningen bij, dat zou dus ruim voldoende moeten zijn. Van de ruim tienduizend woningen worden er 9280 gerealiseerd op zogenaamde binnenstedelijke locaties, dat betekent dat er ín de stad wordt gebouwd en dus geen nieuwbouwwijken worden aangelegd.

Migratie

Specifiek voor Tholen heeft de nieuwe prognose grote gevolgen. "In de provinciale prognose van 2015 was de verwachte woningbehoefte voor de gemeente Tholen voor de komende 10 jaar 507 woningen. Terugkijkend naar deze prognose en de ontwikkelingen die tot 1 januari 2019 zijn waargenomen, is de bevolking meer toegenomen dan verwacht", zo laat het rapport zien. Dit zou met name komen vanwege het feit dat steeds meer Nederlanders zich op Tholen willen vestigen. De huidige provinciale prognose die in mei 2019 is vastgesteld, geeft voor de gemeente Tholen voor de periode 2019 tot 2029 een verwachte groei van de woningbehoefte van 1069 woningen aan. Dat is een verdubbeling.

Huidige plannen

Gevolg van de ruimere woningbehoefte ten opzichte van de voorgaande prognose is dat alle projecten die nu op de planning staan doorgang kunnen vinden. Er wordt verwezen naar het feit dat de gemeente Tholen een aantal grote ontwikkelingslocaties kent. Daarmee worden onder andere de Vestetuin in Tholen, dat bijna is afgerond, Stadszicht II in Tholen, Buitenzorg in Tholen, Suzannapolder in Sint-Annaland en de herstructurering van Sint-Maartensdijk West in Sint-Maartensdijk bedoeld. Een andere grotere ontwikkelingslocatie betreft Molenvliet in Tholen dat tevens een uitbreidingslocatie is.

Nieuwbouw

"De plannen in Poortvliet, Deestraat en locatie Bijl wat van bedrijventerrein naar een woonlocatie getransformeerd wordt, worden nu per toeval gelijktijdig ontwikkeld. Plan Deestraat kon pas opgepakt worden nadat er meer duidelijkheid was gekomen over de verschillende herontwikkelingen. Omdat ook hier al vele járen geen nieuwbouw is gepleegd is ook hier vooral sprake van bouwen voor de eigen natuurlijke aanwas", zo laat men weten. Verder is gekozen voor kleinschalige nieuwbouwprojecten. In principe wordt dus per kern alleen bijgebouwd wat nodig is voor de reguliere groei van het aantal inwoners. [l]