Gemeente wil haven van Stavenisse in eigen beheer houden

STAVENISSE - Het heeft financieel gezien geen enkel voordeel om de haven van Stavenisse door een exploitant te laten beheren. Dat blijkt uit onderzoek. De exploitatie van de haven kost de gemeente jaarlijks 15000 euro, maar nu blijkt dat bij een andere constructie de kosten zo goed als gelijk zouden blijven. 'Het kostendekkend maken van de haven van Stavenisse is geen haalbare kaart', zo blijkt.

DOOR VERA DE GEUS

De haven van Stavenisse ligt in opdracht van de raad onder de loep. Er is een speciale visie opgesteld vanwege de dalende bezettingsgraad en dus toenemende druk op de exploitatie van de haven. Onder andere om de haven aantrekkelijker te maken zijn de liggeldtarieven verlaagd, waardoor de daling van de bezetting tot stilstand is gekomen. Men wil de haven zeker behouden. De dagelijkse werkzaamheden worden gedaan door de watersportvereniging, maar gezien het jaarlijkse verlies van 15.000 euro, werd gedacht aan extern beheer van de haven. Dat blijkt echter geen zoden aan de dijk te zetten.

De mogelijkheden om meer opbrengsten uit de haven te krijgen door onder andere een winterstalling, loodsen, servicebedrijven, houseboats of woningbouwontwikkeling zijn niet geschikt voor Stavenisse. Om die reden krijgt Tholen het advies om vast te houden aan de huidige situatie en her jaarlijkse tekort van 15000 euro voor lief te nemen.

Overeenkomst
Daarom wil men de huidige situatie voortzetten en met SWS komen tot een langdurde overeenkomst. "De huidige constructie met beheer of exploitatie door de watersportvereniging komt nog het dichtst bij de gewenste uitgangspunten", zo blijkt. [l]