Afbeelding
Foto: Shutterstock

Economie groeit nog steeds, maar nu wel minder snel

De economie is in 2019 opnieuw gegroeid, maar wel veel minder dan in andere jaren.

Waar de groei in 2018 nog uitkwam op 2,6 procent, was dat vorig jaar bijna de helft minder: 1,7 procent. Ondanks deze daling is dat nog steeds een zeer behoorlijk percentage in vergelijking met de ons omringende landen.

Consumenten

De groei in 2019 is, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend, enerzijds te danken aan het feit dat consumenten meer geld uitgaven en anderzijds aan investeringen van bedrijven.

Woninginrichting

Consumenten gaven in 2019 vooral meer geld uit aan woninginrichting, elektrische apparaten (audio, tv, computers, telefoons, huishoudelijke apparaten, et cetera) en aan kleding. Aan personenauto's werd vorig jaar minder besteed dan in 2018. Verder gaven consumenten meer uit aan diensten, zoals horeca, vervoer en communicatie.

Coronavirus

Hoe de economie zich de komende tijd gaat ontwikkelen is nog enigszins ongewis. Het is namelijk onbekend wat de exacte invloed van het coronavirus hierop gaat worden. Daarover is wellicht meer bekend als het CBS eind maart weer met een update komt van de economische groei.[l] FOTO SHUTTERSTOCK