Lezing klimaatadaptatie bij Vrouwen van Nu

SINT-MAARTENSDIJK - Maandagavond 24 februari waren bij de Vrouwen van Nu niet alleen de dames geïnteresseerd in de lezing over klimaat verandering, maar ook vele heren waren meegekomen om deze informatieavond bij te wonen.

De voorzitter opende de avond en zei blij te zijn met de grote opkomst en ook blij te zijn met de vele heren die interesse hadden. Nadat ze iedereen welkom had gegeten zei ze dat ze eerst onderzoek had gedaan naar wat klimaatadaptatie nu eindelijk inhoud. Het blijkt een proces waarbij de samenleving zich aanpast aan het actuele of verwachte klimaat en de effecten daarvan om schade die gepaard kan gaan met klimaatverandering te beperken de kansen die klimaatverandering bieden ook te benutten.

Zeespiegel
Vervolgens kreeg Erik Leemreijze, projectleider klimaat adaptatie bij de provincie Zeeland het woord en zei dat de voorzitter precies uitgelegd waar het om draaide. Vervolgens liet hij aan de hand van filmpjes, dia-serie, grafieken en onderzoeken zien hoe het klimaat in de loop van de jaren veranderd.
Dat het warmer wordt, droger en gek genoeg ook dankzij de enorme hoosbuien die de laatste tijd steeds meer voor komen, ook natter. Dat de zeespiegel, die al door de jaren heen steeds stijgt, de laatste jaren sneller stijgt dan de verwachting was en ook hoe de verhouding is wat temperatuur betreft tussen het platteland en de stad.

Waterhuishouding
Wim de Vries, senior beleidsmedewerker riolering en waterhuishouding van de Gemeente Tholen gaf daarna uitleg hoe het met het riool en de waterhuishouding in Tholen is gesteld. Ook hij liet via film en dia's zien wat er gedaan wordt om de overlast op Tholen zoveel mogelijk te beperken en dat ook de inwoners zich daar aanhouden en ook met een gazon en bomen in plaats van beton en stenen te zorgen dat het milieu groen blijft en bij wateroverlast het water weg kan zakken in plaats van straten en terrassen die vol water staan.Volgens beide heren hoeven we ons nog niet echt zorgen te maken voor overstromingen.
De dijken worden goed onderhouden en bij storm en extra hoog water gaan de deuren bij Neeltje Jans dicht. Maar honderd procent veiligheid kan nooit worden gegarandeerd natuurlijk. [l]