Afbeelding
Foto:

College wil Starterslening op Tholen behouden

THOLEN - De kans is aanwezig dat meer Thoolse starters gebruik kunnen gaan maken van de Starterslening. Het college van B&W gaat in maart de gemeenteraad vragen om een bedrag van 250.000 euro beschikbaar te stellen. Dit bedrag kan ingezet worden om het verschil tussen de koopsom van een koopwoning en het bedrag dat de starters maximaal kan lenen te overbruggen. Er zit weinig geld in het potje, maar de vraag blijkt groot.

DOOR VERA DE GEUS

De gemeente Tholen is op 3 april 2008 gestart met het verstrekken van startersleningen en deed daarvoor 200.000 euro in een potje van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Zij werden verantwoordelijk voor de financiƫle afwikkeling van de startersleningen die ervoor moesten zorgen dat jonge kopers op de woningmarkt binnen de gemeentegrenzen bleven door hen in de crisistijd een extra zetje in de rug te geven. De starterslening overbrugt namelijk het verschil tussen de koopsom van een koopwoning van maximaal 180.000 euro en het bedrag dat de starters maximaal kan lenen.

Provincie

De twee ton van de gemeente werd destijds nog eens aangevuld met 200.000 euro vanuit het rijk die vijftig procent van de startersleningen heeft betaald. Enkele jaren geleden stopten zowel de provincie als het rijk met de bijdrage voor de startersleningen, waardoor ook in de gemeente de Tholen het spaarpotje kleiner werd.

Als de raad geen geld
vrijmaakt, dreigt de
spaarpot leeg te raken

Aflossingen

Bij de startersleningen is er namelijk sprake van een revolverend fonds. Dit betekent dat de aflossingen bepalen hoeveel budget er beschikbaar is. Wanneer alleen de reguliere aflossingen plaatsvinden, dreigt het spaarpotje niet snel genoeg aangevuld worden. Soms komen er grote aflossingen terug, maar vanwege de onvoorspelbaarheid daarvan, is het budget nu onzeker.

Veel vraag

Er blijkt echter nog volop vraag naar te zijn en om die reden stelt het college de raad voor om toch weer 250.000 euro vrij te maken. Daarvan kunnen maximaal tien leningen van 25.000 euro verstrekt worden aan Tholenaren onder de 40 jaar die binnen de gemeentegrenzen voor het eerst een huis kopen. De Starterslening is voor veel jonge inwoners de enige mogelijkheid om een eerste eigen woning te kopen. Tijdens de raadsvergadering van maart, hakt de gemeenteraad een knoop door. [l]