Rommelmarkt Accelerando in Wellevaete

SINT-ANNALND - Waar organiseert de Sint-Annalandse muziekvereniging Accelerando dit jaar de Maximale Rommelmarkt? Die vraag heeft de gemoederen hier en daar behoorlijk beziggehouden. Het antwoord: in de Wellevaete. Daarmee blijft de markt vooralsnog op Koningsdag. Of dat in de toekomst zo blijft, is de vraag.

“De laatste jaren hebben we helaas wat moeten schuiven met onze rommelmarkt.”, vertelt Accelerando-voorzitter Jacco Goedegebuure. “Na vele jaren aan de rand van het dorp, een paar jaar in de polder, sinds vorig jaar weer terug en nu dus wéér verhuizen. Het lijkt steeds lastiger om een plek te vinden. Begrijpelijk ook, want het is een evenement van formaat. Een ruime en goed bereikbare locatie is daarbij van belang!”

Wel of niet op Koningsdag
In de zoektocht naar een nieuw onderkomen, zijn verschillende locaties de revue gepasseerd. “Veel mensen hebben daarin meegedacht. Niet alleen onze leden, maar ook mensen van het dorp.”, zegt Goedegebuure. “Sommigen hebben me spontaan opgebeld met een suggestie, of meldden zich in de winkel van ons lid Katie van Winkelen. Heel fijn dat men ons, en onze markt, een warm hart toedraagt!” Een belangrijk aspect dat het Accelerando-bestuur heeft laten meewegen, is de mogelijkheid om het evenement op Koningsdag te blijven organiseren. “Sommige locaties hebben andere bezigheden in het voorjaar.”, legt de voorzitter uit. “En zijn dan op andere momenten in het jaar beschikbaar. Onze rommelmarkt is al ruim 40 jaar een gezellige en goed bezochte activiteit op de ochtend van Koningsdag, voorheen Koninginnedag. Dat moment zit bij velen simpelweg in hun systeem. Daar willen we niet zomaar van wijken. Al kan het moment natuurlijk komen dat het niet anders kan.”

Beheerder Wim Scherpenisse was er kort over, toen hij hoorde van de zoektocht: “Doe het in de Wellevaete!”. Vanaf dat moment is Accelerando het gemeenschapsgebouw gaan overwegen als mogelijke optie. “Aan alle locaties zitten voor- en nadelen voor zo’n evenement. Ook aan de Wellevaete. Als grote plus is natuurlijk de nabijheid, bij het dorp. En de makkelijke bereikbaarheid voor velen.” Dat de rommelmarkt er op Koningsdag georganiseerd kan worden, dankt de muziekvereniging met name aan WIK en SMASH. De gym- en tafeltennisvereniging zijn de vaste gebruikers op de zaterdag. Zij maken plaats, zodat Accelerando kan opbouwen. “Heel fijn dat dat zo in samenspraak kan!”, zegt Goedegebuure.

Geen ophaalrondes
Omdat de Wellevaete wat logistieke uitdagingen biedt, heeft Accelerando besloten dit jaar geen ophaalrondes te organiseren. “Het is een gemeenschapsgebouw, er is eigenlijk altijd wat te doen. We kunnen er dus niets opslaan, of een zaterdag van tevoren uitgebreid sorteren.”, aldus de voorzitter. Wél zamelen de muzikanten nog tweemaal spullen in, in de schuur van de familie Boon aan de Ooststraat op 7 maart en 4 april, van 11 tot 12 uur. [l]